2024 július 13

Megoldások nélkül maradt Európa

Folytatódott a menekültkálvária

Közös határrendészeti, határvédelmi együttműködésre léptek a V4-ek, azaz a visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország), a horvát határon ebben a hónapban fejezték be a kerítést.

Az ENSZ közgyűlésén a magyar kormányfő a világkvóták mellett érvelt. Wolfgang Schäuble szerint: „Az európai külső határokon dől el az a kérdés, hogy sikerrel kezeljük-e a menekültek és gazdasági bevándorlók beáramlását.” Angela Merkel német kancellár több nyilatkozatában is Orbán Viktor korábbi javaslatai köszönnek vissza, Európa kezdi átvenni a magyar „megoldásokat”.

Németországban egyre több támadás érte a menekültszállásokat, és a menekültügyi befogadóképesség korlátozott helyzetéről beszéltek.

Európa állam- és kormányfői több csúcstalálkozón is részt vettek Brüsszelben, hogy megoldást találjanak a helyzetre. A legfontosabb feltételek – a pénz és az akarat – azonban sokáig hiányoztak. Október végén felszínre került egy 16 pontos javaslat, amelyet Jean-Claude Juncker terjesztett elő a miniszterelnököknek, de ez sem érte el a célját, ez az uniós egyeztetés is egységes megoldás nélkül zárult.

Bonyolódó dízelbotrány

A Ford német vezérigazgatója szerint nem szabad még temetni a dízelmotorokat, ugyanakkor az is kiderült, hogy a volt vezérigazgató, Martin Winterkorn ellen nem indítottak büntetőeljárást.

Bukik a dízelbotrányon a tőzsde újonca
Amíg azon vacillálunk, hogy a dízelbotrány vajon a Volkswagen mellett más autóipari cégeket is érinthet. Máris itt az első „külsős” áldozat.

Elemzők szerint a Volkswagen-csoport teszteredmény-hamisítási botrányának potenciális piaci következményei lefelé ható kockázatokkal terhelik a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési kilátásait, és szélsőséges esetben akár a magyar monetáris politikát is befolyásolhatják.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A botrány miatt még a német kancellár is megszólalt, és próbálta nyugtatni az autóipari szereplőket és a német vállalatokat. Pár nappal később már arról cikkeztek a német lapok, hogy a Volkswagennél 2008 óta használták a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálására szolgáló szoftvert, és a csalásról sokkal többen tudtak a cégnél, mint ahogy a dízelbotrány elején gondolták.

A dízelbotrány miatt felülvizsgálták az összes tervezett beruházást a VW-nél, és tovább szigorították a már korábban elindított költségcsökkentési programot. A cég bejelentette, hogy januártól fogják visszahívni az érintett autókat, amelyekben csak egy szoftvert kell frissíteni.

Újoncok a magyar tőzsdén?

A Waberer’s International Zrt. stratégiai fejlesztése következő lépéseként kérvényezte részvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT). A BÉT vezérigazgatója október 5-én jóváhagyta a kérelmet, és okóber 6-án bevezették a Waberer’s törzsrészvényeit.

Ebben a hónapban egy másik cég, a Duna House is bejelentette tőzsdére lépési szándékát. A csoport részvényeinek nyilvános értékesítése november 9-én kezdődött a Budapesti Értéktőzsdén.

Tőzsdén a Ferrari

A luxus autógyártó, a Ferrari papírjaival októbertől lehetett kereskedni. Még júliusban jelentették be, hogy a részvények 10 százalékát bevezetik a New York-i tőzsdére. A cég 90 százalékát az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobile (FCA) birtokolja, a többi a cégalapító fia, Piero Ferrari kezében van.

A Ferrari részvények kibocsátása sikeres volt, a nagy keresletnek köszönhetően egymilliárd dollár bevételt hozott.

Melyik föld lesz eladó?

A földeladási hirdetmények október 15-től jelentek meg a kormányhivataloknál, ezzel alaposan felbolydul az agrárgazdaságban dolgozók élete.

Eladnák az MKB-t

A Magyar Nemzeti Bank októberben bejelentette, hogy megkezdi az MKB Bank Zrt. értékesítését, amelyben a potenciális intézményi és magánbefektetők a tendereljárásba történő meghívással vehetnek részt. A jegybank szeretné 2015 végéig lezárni folyamatot. (Ez nem sikerült. -a szerk.)

Meghalt Göncz Árpád

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke – tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető.

Indul az állami rezsicsökkentés

Tucatnyi állami eljárási díj és járulék megszüntetésére tett javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A javaslatokat decemberben szavazta meg az országgyűlés.

Új minisztériumot hoztak létre

Az Országgyűlés döntése alapján önálló minisztériumként létrejön a Miniszterelnöki Kabinetiroda mint az általános politikai koordinációért felelős tárca.

A harmadik Orbán-kormány tizedik tárcáját, a Miniszterelnöki Kabinetirodát a kormányfő kabinetfőnökeként, miniszteri rangban Rogán Antal, a Fidesz korábbi frakcióvezetője irányítja.

Kíváncsi vagy mi történt 2015-ben? Itt találod korábbi összefoglalóinkat:
Január: Meglepetésekkel és pánikkal kezdődött az év
Február: Megrengette az országot a brókerbotrány
Március: A Quaestortól volt hangos március
Április: Törvénnyel vágtak oda a brókereknek
Május: A FIFA-botrány mindenkinél kiverte a biztosítékot
2015 nyár: Az események is forrósították a nyári hangulatot