2023 december 10

Megkezdődött a kilábalás a németeknél

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének üzleti hangulatindexe 92,6 pontra emelkedett augusztusra a júliusi 90,4 pontról és ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek fel javulást. Elemzők kevésbé javuló indexet, 92,2 pontot vártak augusztusra. A gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott megítélését számszerűsítő mutató a júliusi 84,5 pontról 87,9 pontra javult, felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 87 pontot.

A hat hónapra előretekintő mutató 96,7 pontról 97,5 pontra emelkedett, de elmaradt a várt 98 ponttól. Clement Fuest, az ifo elnöke szerint az augusztusi adatok azt jelzik, hogy a német gazdaság megkezdte a kilábalást a koronavírus-járvány okozta recesszióból. Kedden közölt adat szerint rekordmértékben, de a vártnál szerényebben csökkent Németország hazai összterméke (GDP) a második negyedévben.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) számításai szerint az első negyedévvel összevetve 9,7 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. A július végén ismertetett első becslésben nagyobb, 10,1 százalékos csökkenés szerepelt. Az idei első negyedévben a német GDP 2 százalékkal zsugorodott.