Rendkívüli Hírek:

2023 május 28

Mégis van pénz a devizahitelesekre?

Egy interjúban arról beszélt Orbán Gábor államtitkár, hogy szerinte még az idén elindul a program és egyáltalán nem zárható ki, hogy állami hozzájárulás is érkezik a devizaadósok megsegítése érdekében. Elsősorban az árfolyamgátra csoportosított összeget fordíthatja az új programra a kabinet. De szóba jöhet a fennálló tőke, illetve a kamatok terén nyújtott segítség kombinációja is, s nem biztos, hogy a devizahiteles mentőcsomag kedvezményes árfolyamon megy végbe, ahogy régebben a végtörlesztés esetében. Az államtitkár szerint a kormány nem kockáztathatja a pénzügyi rendszer stabilitását a programmal. Orbán Gábor szerint szakmailag indokolt az MNB szerepvállalása is, hiszen a devizahitel probléma visszaszorításával a devizatartalék-igény is csökkenne.

Az interjúban elhangzottak alapján kompromisszum kész devizahiteles mentőcsomag formálódik – mondta Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, hozzátéve: ez enyhítheti a forintpiaci feszültséget, és az OTP árfolyamára is kedvezően hathat. Észre kell azonban venni, hogy Orbán Gábor nyilatkozata számos ponton ellentmondást mutat a korábbi kormányzati indikációkkal szemben, így a piac várhatóan magasabb szintű megerősítést vár az elhangzottak kapcsán.

Addig is amíg a magasabb szintű megerősítésre vár a piac, pénteken újabb izgalomra adhat okot, hogy a Bankszövetség is előrukkol a saját megoldásával, amiről egyelőre nem igazán ismertek a részletek.