Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Még nem döntöttek a devizakötvény-kibocsátásról

Figyelik a kockázatokat

Barcza György rámutatott, hogy „az ÁKK akkor érzi magát biztonságban, ha begyűjtötte azt a forrást, ami az államadósság éves finanszírozását biztosítja”.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Megjegyezte: az ÁKK az óvatosság elvét követi, folyamatosan figyeli a piacokat. Ha esetleg lenne külföldi, azaz devizában történő állampapír-kibocsátás az idén, arról nem lenne célszerű korábban nyilatkozni. Az, hogy egy devizakötvény-kibocsátás hol és milyen feltételekkel valósul meg, mindig az adott helyzettől függ – mondta.

A mostani árazást tekintve a kínai „pandakötvény-piacról” például olcsón lehetne forrást bevonni – tette hozzá. Elmondta: a következő hónapokban számos kockázatra kell figyelni a nemzetközi piacokon, ezek között szerepelnek a soron lévő európai választások, például a francia és német, és az új amerikai vezetés politikája is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Jól állnak a pénzekkel

Ezzel együtt az ÁKK jobban áll, mint bármelyik korábbi évben, mert az ÁKK-nak a Magyar Nemzeti Banknál vezetett, úgynevezett KESZ-számláján a betétállomány meghaladja az 1000 milliárd forintot, ez elég jelentős biztonságot ad – jelezte az ÁKK vezérigazgatója.

Barcza György elmondta: a lakossági állampapírok egészét tekintve idén 900 milliárd forintos állományt terveztek, már 680 milliárd forint kibocsátása és eladása megvalósult február végéig, úgy tűnik, március végéig a 750 milliárd forint körüli összeg is meglesz.

A kétéves állampapírból – az első három nap adatai alapján – 7,7 milliárd forintnyi papírt adtak el, de ezt nem önmagában kell nézni, mert ennek a keresletnek egy része valószínűleg csökkenti majd például az egyéves kamatozó kincstárjegy iránti érdeklődést. Az örömteli fejlemény, hogy jól fogadta a piac az új terméket – emelte ki az ÁKK vezérigazgatója.