2024 május 27

Már érzik a német cégek az ukrán válság hatásait

Az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) gazdaságkutató által 2500 vállalat bevonásával készült online felmérésben 17 százalék jelentette ki, hogy üzlete már megérezte az ukrajnai válság negatív hatását. Egyharmaduk fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a válság folytatódása hátrányos hatással lesz üzletére, különös tekintettel oroszországi exportjára.

A megkérdezettek közel egyharmada számolt be arról, hogy közvetlen vagy közvetett üzleti kapcsolatban áll orosz partnerekkel. A nagyvállalatok körében az arány magasabb: nyolcvan százalékuk rendelkezik oroszországi üzleti kapcsolatokkal és közel felük aggódik üzlete további alakulása miatt – főként a gépipari, olajfeldolgozó ipari és autóipari ágazatokban.

A felmérés szerint azok a német vállalatok is aggódnak a krízis lehetséges hátrányos üzleti következményei miatt, amelyek nem rendelkeznek közvetlen oroszországi kapcsolatokkal. Németország oroszországi exportja az idei első negyedévben 3,6 százalékkal csökkent 2013 negyedik negyedévéhez és 12,9 százalékkal 2013 első negyedévéhez képest.