2024 május 30

Magyarország igazi adóparadicsom?

A CEKIA kedden közölte, hogy 2009-től az idei év közepéig 41 százalékkal, 944-re emelkedett azon cseh cégek száma, amelyek székhelyüket hivatalosan Magyarországra helyezték át. Az áthelyezések oka az alacsony adók és az osztalékok, valamint tőkeműveletek nyereségének adómentessége Magyarországon – olvasható a prágai ügynökség elemzésében. A CEKIA szerint az említett időszakban mintegy 50 százalékkal, majdnem 10 ezerre emelkedett azoknak a szlovákiai cégeknek a száma, amelyek Magyarországra helyezték át hivatalos székhelyüket.

„A tulajdonosok által a hivatalos magyarországi székhelyről ellenőrzött cseh és szlovák cégek számának növekedése az utóbbi három évben impozánsnak mondható” – jelentette ki Petra Stepánová, az ügynökség elemzője.  Úgy vélte: Magyarország ezzel észrevétlen európai adóparadicsommá vált. Bár a magyar gazdaság nincs jó kondícióban, a magyar kormány valószínűleg különféle eszközöket keres ahhoz, hogy támogassa a gazdaság jövőbeni növekedést.

Az elemzés szerint Csehországgal és Szlovákiával összevetve Magyarországon sokkal jobb helyzetben vannak azok cégek, amelyek nyereségének egy része a licencek illetékeiből származik. A magyarországi adórendszer lehetővé teszi, hogy cégeknek az adóalapba a licenc használatából származó bevételeknek mindössze 50 százalékát kell beírniuk. Az 50 millió koronán aluli bevételekkel rendelkező cégek esetében ez reálisan 5 százalékos, míg 50 millió korona felett 9,5 százalékos adóterhet jelent. Csehország és Szlovákia a maga 19 százalékos adóterhével ezen a területen nem versenyképes – állítja a CEKIA.

Az anyag szerint Magyarországon ráadásul nem adóztatják meg az osztalékokat, a kamatokat és a licenc engedélyeket, még akkor sem, ha ezeket a pénzeket az adóparadicsomnak tartott országokba fizetik ki.  „Ezeknek a kedvezményeknek köszönhetően Magyarország elsősorban a földrajzilag közeli országok vállalkozói számára nagyon vonzó ország” – olvasható az anyagban.

Problémát jelent azonban a vállalkozások rendkívül igényes adminisztrációja, és az hogy a kormányzati kísérletek következményeként az adótörvények nem stabilak – jegyezte meg Stepánová.  „Ezek alapján valószínűsíthető, hogy Magyarországnak továbbra is helye lesz az adótervezésben, de Ciprus vagy Hollandia pozícióját és kedvezményességét sosem fogja elérni” – mondta Michal Friedberger, az Akont Trust Company igazgatója.  Szerinte Magyarország szerepe az utóbbi években egyebek között azért is erősödött meg, mert számos nemzetközi cég közép-európai központját Budapestre tette át, s onnan irányítja a környező országokban működő kirendeltségeit.