2024 május 23

Magyarázattal tartoznak az energia szolgáltatók

Az Ofgem kimutatása szerint a földgáz nagybani beszerzési ára a következő télre szóló teljesítésre jelenleg 16 százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt télen volt; az árampiaci árak ugyanerre a határidőre 9 százalékkal csökkentek éves összevetésben.

Az egynapos teljesítésre szóló (spot) nagybani árak még sokkal meredekebben zuhantak: a földgáz esetében jelenleg 38 százalékkal, az áram esetében 23 százalékkal alacsonyabbak, mint tavaly ilyenkor. Mindkét árszint négyéves mélypontot jelent a felügyelet adatai szerint.

Dermot Nolan, az Ofgem vezérigazgatója a hat legnagyobb országos lakossági szolgáltatónak küldött levelében kifejtette: azt várná, hogy a piaci részesedés elvesztésének kockázata a tartósnak bizonyuló nagybani árcsökkenések minél előbbi kiskereskedelmi szintű érvényesítésére készteti a szolgáltatókat. „Ha nem ez történik, az további bizonyítékként szolgálhat arra, hogy a verseny nem működik megfelelően” – tette hozzá.

Nolan közölte, hogy az Ofgem a brit verseny- és piacfelügyeleti hatóság (CMA) hatáskörébe utalta kivizsgálásra a lakossági díjszabások kiigazításának elmaradását.

Az Ofgem vezetője szerint a lakossági árak kiigazítása azért is sürgető lenne, mert a nagy szolgáltatókba vetett fogyasztói bizalom egyébként is alacsony.

A brit lakossági energiapiac csaknem egészét ellenőrző hat nagy magánszolgáltató közül a tavalyi év végén négy jelentett be meredek, átlagosan 9,1 százalékos – az akkori éves brit inflációt négyszeresen meghaladó – áremelést, hatalmas felháborodást kavarva országszerte.

Az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője, Ed Miliband nemrégiben közölte, hogy ha a Labour megnyeri a 2015-ben esedékes parlamenti választásokat, legalább 20 hónapra befagyasztja a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató vállalat nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát szétválasztja, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hoz létre.

Miliband szerint az energiaszolgáltató cégek „túl hosszú ideje” számláznak az indokoltnál többet a felhasználóknak, és ezt azért tehetik, mert „a piac nem működik”.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök több nyilatkozatában „átverésnek” nevezte a Munkáspárt vezetőjének közműdíj-befagyasztási tervét, mondván: Milibandnek nincs befolyása a világpiaci energiaárakra.