2023 április 02

Londoni elemzők: komor kilátások Közép-Kelet-Európában

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az elmúlt héten közzétett legutóbbi térségi teljesítményadatokat összegezve arra a következtetésre jutottak befektetőknek összeállított hétvégi értékelésükben, hogy a közép- és délkelet-európai régióban a növekedés legfőbb visszahúzó tényezője a gyenge hazai fogyasztás, amely mindenekelőtt a költségvetési szigor és a hanyatló fogyasztói bizalom eredménye.

Ebben a környezetben Csehország és Magyarország recesszióban van, és még a térség egyik legjobban teljesítő gazdasága, Lengyelország is meredek ütemben lassul.

A Capital Economics elemzői szerint Csehországban és Magyarországon a gyenge munkapiaci helyzet és az áfa-emelések is erodálják a háztartások vásárlóerejét, mindemellett a gyengülő fogyasztói bizalom is a kiadási döntések halasztására ösztönzik a magánfogyasztókat.

A ház ez utóbbi tényezővel kapcsolatban kiemeli, hogy Csehországban a fogyasztói bizalom most rosszabb, mint a 2009-ben mért legutóbbi mélypont idején volt.

A cég londoni közgazdászai az adatokat elemezve megállapították azt is, hogy a térségi gazdaságok vállalati szektorai a jövőbeni kereslettel kapcsolatos aggodalmak miatt gyorsuló ütemben építik le – vagy lassabban töltik vissza – raktárkészleteiket.

A Capital Economics elemzőinek számításai szerint a vállalati raktárkészlet-dinamika összességében 1,0-1,5 százalékpontnyit faragott le a cseh, a magyar és a lengyel gazdaság éves szintre vetített növekedési üteméből.

A ház elemzése szerint Magyarországon mindezt megtetézi, hogy meredeken csökkennek az állóeszköz-beruházások, amelyek értéke a cég számításai szerint – változatlan áron – jelenleg az 1999-es szinten van, a GDP-arányosan számolt 16,4 százalékos beruházási érték pedig „legalább 1996 óta” a legalacsonyabb.

A Capital Economics londoni szakértői szerint mivel mind a térség, mind az euróövezet előrejelző jellegű gazdasági mérőszámai továbbra is romlanak, a következő negyedévekben még sokkal gyengébb gazdasági teljesítményadatokra kell számítani a közép- és délkelet-európai régióban.

Hasonló megállapításokra jutottak hétvégi értékelésükben a Goldman Sachs (GS) globális bankcsoport londoni elemzőrészlegének felzárkózó piaci elemzői.

A ház közgazdászai szerint a második negyedévi részletes magyar GDP-adatsor megerősíti a GS azon véleményét, hogy a gazdaságot a hazai fogyasztás széleskörű visszaesése húzza vissza; a költségvetési szigor, a háztartások költségvetésére nehezedő nyomás és a nehéz üzleti környezet egyaránt lefelé nyomja a fogyasztási kiadásokat, a beruházásokat és a raktárkészleteket.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ugyanezek a tényezők valószínűleg az év hátralévő részében is nyomást gyakorolnak a magyar gazdaság teljesítményére. Ennek alapján a ház előrejelzése továbbra is az, hogy a magyar GDP-érték 2012 egészében átlagosan 1 százalékkal csökken.

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely júliusban tette közzé működési területére kidolgozott legújabb előrejelzését, 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez rontott prognózis, ugyanis előző, májusi átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: az EBRD szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett.

Az EBRD szerint a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az egész átalakuló régióban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének legutóbbi, szintén rontott térségi prognózisa szerint a ház Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesésre számít a korábbi előrejelzéseiben valószínűsített 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett, 2013-ra szóló magyarországi növekedési becslését pedig 1,7 százalékról 0,7 százalékra vette vissza.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport jelenleg érvényes előrejelzése szerint a magyar GDP-érték 2012-ben 1,2 százalékkal csökken, jövőre pedig valószínűleg 0,8 százalékkal növekszik.