Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Leminősítették Bulgáriát

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Bulgária devizában és hazai valutában fennálló hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának besorolását az eddigi „BBB/A-2”-ről egy fokozattal „BBB mínusz/A-3”-ra rontotta.

Az új osztályzat kilátása stabil, ami arra vall, hogy az S&P egyelőre nem tervez újabb leminősítést. Ha azonban a cég innen még tovább rontaná a bolgár adósbesorolást, azzal Bulgária hosszú futamidejű államadósságának minősítése a Standard & Poor’s listáján átkerülne a befektetésre már nem ajánlott sávba.

A „BBB mínusz” osztályzat ugyanis a befektetési ajánlású kategória alsó széle a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban.

Gond van a bolgár gazdasággal

A Standard & Poor’s a pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében közölte: az intézkedés tükrözi a cég azon nézetét, hogy a bolgár gazdaság szerkezeti korlátai akadályozzák a gazdasági növekedést és hátrányosan hatnak az intézményrendszer működési hatékonyságára is. E tényezők annál is inkább nagy jelentőségűek, mivel a bolgár gazdaság növekedése egyébként is gyenge, és magas a munkanélküliség.

Az üzleti bizonytalanságot kormányzati lépések is fokozzák, például az, hogy a bolgár állami energiafelügyelet kezdeményezte a külföldi tulajdonú áramellátó társaságok engedélyének visszavonását. Az ilyen intézkedések erőteljes negatív jelzések a potenciális befektetők számára – áll a Standard & Poor’s indoklásában.

A hitelminősítő szerint a helyzetet bonyolítja a 2013 eleje óta meglehetősen ingatag belpolitikai helyzet, amely nehezíti a várhatóan egyébként is népszerűtlen reformok végrehajtását.

Az S&P szerint ebben a környezetben a bolgár gazdaság nem tud lendületbe jönni. A cég adatai szerint a 2010-2013-as időszakban a bolgár hazai össztermék (GDP) átlagos évenkénti növekedési üteme nem érte el az 1 százalékot, és ez nem volt elégséges a 13 százalékos munkanélküliség érdemi csökkentéséhez.

A Standard & Poor’s hangsúlyozza, hogy 2008 előtt 5,6 százalék volt a bolgár munkanélküliségi ráta.

Bulgária leminősítését mindazonáltal nem fogadta egyöntetű egyetértés a londoni elemzői közösségben.

Mit akarhat még a S&P

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza a Standard & Poor’s pénteki lépése utáni gyorskommentárjában hangsúlyozta: Bulgária GDP-arányos közadósság-rátája hozzávetőleg 23 százalék, ami a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban, az államháztartási deficit 2 százalék körüli, a folyómérleg-egyenleg pedig többletben van.

Mindezek alapján felvetődik a kérdés, hogy „az S&P mit akarhat még” – fogalmazott a Standard Bank vezető londoni elemzője.