2023 március 25

Legyen a tőzsde mindenkié

Az élénk médiaérdeklődés övezte rendezvényre több száz érdeklődő látogatott el a nap során. A hallgatóság átfogó képet kapott a tőkepiaci befektetésekről és az aktuális piaci tendenciákról. A roadshow következő állomása április folyamán Győrben lesz, és ősszel Debrecenben, Pécsett és Szegeden folytatódik a rendezvénysorozat.

A nyitórendezvényt Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója, és Dr. Péceli Gábor, az egyetem rektora nyitotta meg, a korábban a nyílt kikiáltásos tőzsdei kereskedés kezdetét jelző csengő megszólaltatásával.

Katona Zsolt megnyitójában elmondta, hogy a válság hatására az emberek nagy része tudatosabban figyel pénzügyeire és a családi költségvetésre, ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a megfelelő pénzügyi műveltséghez szükséges ismeretek még fejlesztésre szorulnak. A BÉT és támogató partnereinek egyik fő célja a hazai befektetői bázis erősítése és a pénzügyi oktatás.

Dr. Péceli Gábor, a BME rektora annak fontosságára világított rá, hogy a nagy számban jelenlévő egyetemi hallgatók számára is kiemelt jelentőségű, hogy megfelelő pénzügyi ismeretek birtokában kerüljenek ki az egyetem padsoraiból.

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője, Magyarország makrogazdasági helyzetéről és gazdaságpolitikájáról adott áttekintést. Kiemelte, hogy fejlettségben az Európai Unió átlagához való felzárkózás kulcsa a foglalkoztatottság bővülésére épülő gazdasági növekedés. Barcza kiemelte, hogy „A tartós stabil eredmény eléréséhez fontos szerepe van annak, hogy egy megtakarításokból vagyonosodó nemzetté váljunk”.

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Üzletpolitikai igazgatójának előadásából megismerhették a résztvevők a tőzsde funkcióit és a tőzsdei ügyletkötés menetét. Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. Befektetési Szolgáltatások igazgató-helyettese bemutatta a befektetők által leggyakrabban elkövetett befektetői hibákat és az eszközöket, amelyek segíthetnek azok elkerülésében.

Háda Bálint, a Quaestor Zrt. vezető elemzője a technikai és fundamentális elemzés eszköztárát ismertette. Az előadást követő panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a jelenlegi piaci helyzetben a befektetők nagyobb arányban hagyatkoznak a technikai alakzatok és indikátorok jelzéseire.

Virág Ferenc, a Random Capital Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy minden magyar háztartásnak szüksége van megtakarításokra, és egy megfelelően diverzifikált portfólióban helye van a hosszú távú részvénybefektetéseknek is. Tapasztalatok alapján elmondható, hogy a befektetők egy része napi rendszerességgel a tőzsdével foglalkozó, aktív kereskedővé válik, de a sikerhez hosszú évek tapasztalatára van szükség.

Az egyetem aulájában megrendezett expón a kiállítók standjainál a látogatóknak lehetősége nyílt közvetlenül is feltenni kérdéseiket az elemzőknek, tőkepiaci szakembereknek.