2023 november 28

Közös fellépés a műanyag hulladékok ellen

A szaktárca tájékoztatása szerint az uniós miniszterek egyetértettek abban, hogy a nemzetközi egyezményeknek és a hulladékkezelési szakpolitikáknak összhangban kell lenniük, egymást kell erősíteniük, különös tekintettel a tengerek védelmére.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A tanácskozáson felhívták a figyelmet: az óceáni és folyami hulladék mennyiségéről szóló, és annak hatásaival foglalkozó tudományos kutatás nagyban segíthet a probléma megismerésében. A gazdasági és környezeti hatások mellett kiemelt figyelmet szükséges fordítani a műanyagok emberi egészséget károsító hatásaira.

Emellett több kutatásra van szükség a tápláléklánc potenciális szennyezettsége kérdésében is. Az unióban jelenleg tárgyalnak a körforgásos gazdaság kialakítását célzó javaslatcsomagról is, amely hatékony eszköz lehet a tengeri hulladékok okozta probléma orvoslására is – állapították meg a tárcavezetők.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Magyarországot képviselő államtitkár a megbeszélésen rámutatott: a cselekvési tervek folyóvízi egyezményekkel történő összehangolása növelheti az intézkedések hatékonyságát. Az uniós műanyag stratégiának ki kell térnie a szárazföldi és tengeri eredetű hulladékokra egyaránt, és ebben a megközelítésben a nem tengerparti államok is arányos részt vállalnak.

Továbbá az eldobható műanyag hordtasakok visszaszorítása terén Magyarországon a termékdíj szabályozásnak köszönhetően jelentős, uniós összehasonlításban is előremutató eredményeket sikerült elérni – emlékeztetett Gulyás Andrea.