2024 június 18

Korrekcióba kezdett az olaj árfolyama

Lefelé indult az olaj

Az iraki olajszállítmányokkal kapcsolatos aggodalmak egyelőre túlzónak bizonyultak, az árfolyam erősödése egyfajta kockázati felár beépülését is jelentette. A mostani iraki belpolitikai krízishez hasonlóan a korábbi szíriai konfliktus idején is éles megugrást mutatott az olaj, majd azt követően korrigált.

Az amerikai WTI olaj hordónkénti jegyzése a tegnapi kereskedés során 107,5 dollár közeli csúcsról fordult le egészen 105,5 dollár alá. A Brent olaj múlt heti csúcsáról 114 dollár alá esett be. A mai kereskedés folyamán eddig szűk tartományban ingadozik az olaj ára. Az augusztusi WTI olaj árfolyama jelenleg 105,8 dollár körül ingadozik hordónként. A szintén augusztusi szállítású Brent olajjal 113,9 dolláron kereskednek.

A Közel-Kelet egyik meghatározó olajtermelő államának tegnapi jelentése szerint a júniusi olajexport továbbra is rekord magas szint közelében, napi 2,53 millió hordó körül maradt. Az iraki olajszállítmányozó pontok 90%-a az állam déli területein található, ahová a harcok egyelőre nem gyűrűztek át.

Eközben az iszlamista fegyveresek egyre nagyobb területet vontak irányításuk alá Bagdad közelében. Az amerikai külügyminiszter, John Kerry tegnap érkezett az iraki fővárosba, ahol a miniszterelnökkel együtt tárgyalt a konfliktus kezelését illetően.

Az amerikai kőolajkészletek a piaci várakozások szerint ismételten csökkenhettek a múlt hét folyamán. A konszenzus 1,4 millió hordós zsugorodást vár, amely sorozatban a negyedik heti csökkenés lehet. A benzinkészletek vélhetően 1,5 millió hordóval bővülhettek az elmúlt héten. A hivatalos kormányzati jelentés holnap, hazai idő szerint 16:30-kor érkezik. A tárca közleményét megelőzően az amerikai ásványolaj szövetség (API) teszi közzé saját módszertana szerint számított jelentését a kőolajkészletek változásával kapcsolatban.

aranyrudak_1029Határozott irány nélkül mozog az arany

Nagyot emelkedett csütörtökön az arany árfolyama, az iraki konfliktus éleződése mellett a Fed elnöke is segítette a nemesfém megugrását, Janet Yellen elmondása szerint ugyanis a jegybanki alapkamat továbbra is a jelenlegi alacsony szinten maradhat. A befektetői hangulatra azóta a kivárás jellemző az arany piacán, elsősorban az iraki fejlemények kerültek előtérbe. John Kerry amerikai külügyminiszter tegnap Irak támogatásáról tett ígéretet, azonban elmondása szerint a megosztott ország csak akkor fogja túlélni a válságot, ha a vezetők sürgősen megteszik a megfelelő lépéseket.

Dél-Afrikában hivatalosan is véget ért tegnap a bányászok öt hónapja tartó sztrájkja, így folytatódhat a kitermelés a világ legnagyobb platina és második legnagyobb palládium termelőjénél. A szerződéseket várhatóan ma írják alá, így hamarosan visszaállhat a korábban megszokott kitermelési szint.

A spot arany árfolyama ma sem mutat érdemi elmozdulást, jelenleg 1 316,5 dollár körül mozog unciánként. A platinával 1 459,3 dolláron, míg a palládiummal 823,5 dolláron kereskednek.