
Konyhatechnológia Zalaegerszegen
Hungast-Nyugat Kft. 30 intézmény részére végez a zalai megyeszékhelyen közétkeztetési szolgáltatást, a tanítási időszakban átlagosan 6500 adag ebédet készítenek naponta. A változatos, egészséges ételek elkészítéséhez modern konyhatechnológiára, korszerű főző- és tálalóeszközökre, megfelelően felszerelt konyhákra van szükség, ezért már idén 35 millió forintból újítják meg a főzőkonyhákat. A következő öt évben további 65 millió forintot fordítanak konyhatechnológiai beruházásra, eszközbeszerzésre – mondta el Herczeg Csaba. Hozzátette, a főzéshez szükséges alapanyagok zömét magyar termelők állítják elő. A beszállítók jelentős része hazai termékeket forgalmazó, illetve feldolgozó vállalkozás. A rövidebb szállítási idő, az alapanyagok frissessége miatt kiemelten törekszenek a helyi termelőkkel, a helyi gazdálkodóknak való együttműködésre.
Az étlapot – figyelembe véve egyes korcsoport igényeit – az OTH (Országos Tisztifőorvosi Hivatal) ajánlása szerinti állítják össze. A lisztérzékeny, cukorbeteg, tej-tojás érzékeny gyerekek, felnőttek számára külön erre a célra kialakított konyhában, dietetikus, szakképzett szakács irányításával készítik el a speciális menüket. A budapesti székhelyű cégnek Zalaegerszeg közétkeztetési ellátásán túl nincs egyéb piaca Zala megyében. A szakmai irányítás, a konyhák üzemeltetése, élelmezésvezetés, dietetika helyben történik, a budapesti központ a pénzügyi, munkaügyi, könyvelési feladatokat látja el.
Hungast-Nyugat Kft. éves árbevétele 600 millió forint, a következő két évben a beruházások miatt nem számítanak nyereségre. Az étkeztetést közel három évtizedig a Zalagast Kft. látta Zalaegerszeg közintézményeiben. A budapesti székhelyű Hungast- Nyugat Kft. nyáron vásárolta meg a céget. A Zalagast állományában lévő 70 dolgozót tovább foglalkoztatják, és további 40-nel bővítették a létszámot.