2023 december 03

Kiugróan jól teljesített az amerikai munkaerőpiac

A piaci elemzők arra számítottak, hogy nem változik a munkanélküliségi ráta. Meglepetés volt, hogy a mezőgazdasági ágazaton kívüli foglalkoztatottak száma 248 ezerrel nőtt szeptemberben, többel, mint az előre várt 215 ezres növekedés, és jobban, mint az augusztusi 180 ezres adat.

A minisztérium visszamenőlegesen is módosította számait, javított júliusi és augusztusi statisztikáin. Abban a két hónapban a korábbi adatméréshez képest 69 ezerrel több foglalkoztatott volt.

Kissé kedvezőtlen fejlemény viszont, hogy a teljes lakosságon belül csökkent a munkával rendelkezők vagy a munkát keresők összesített aránya. Augusztusban 62,8 százalék volt ez a mutató, szeptemberben 62,7 százalék, azaz a munkanélküliség részben azért csökkent, mert voltak, akik teljesen felhagytak a munkakereséssel.

A pénteki munkaerő piaci számok összességében kedvezőek, ezt mutatja a dollár erősödése a nemzetközi devizakereskedelemben. Az adatok kiadása után az euró árfolyama 1,2518 dollárra csökkent a reggeli 1,2645 dolláros szintről, így az euró pénteken már 1,15 százalékot veszített értékéből az amerikai devizával szemben.

A legtöbb elemző szerint 2014 harmadik negyedévében éves alapon 3 százalék körüli szinten nőhet az amerikai gazdaság. Ez jelentősen gyorsabb növekedés, mint az elmúlt két év harmadik negyedéveinek 2,2 százalékos átlagos növekedése.