2023 február 04

Kínától fél az EU

A folyamat során az EU-nak ugyanakkor teljes mértékben tiszteletben kell tartania nemzetközi kötelezettségeit, különösen, ami Peking WTO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvét illeti, ami meghatározza, hogyan kell kezelni Pekinget 2016. december 11. után. A képviselők felhívják a Bizottságot, hogy terjesszen elő olyan javaslatot, ami a két fenti igény között egyensúlyt talál.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az állásfoglalást 546 igen szavazattal 28 ellenében 77 tartózkodás mellett fogadták el.

A kínai import hatása az EU iparára

A képviselők azt is kérik a Bizottságtól, hogy vegye figyelembe az uniós iparágak, a szakszervezetek és más érintett szereplők munkahelyekre, a környezetre, és a fenntartható gazdasági fejlődésre vonatkozó aggodalmait. Kína többletkapacitásainak máris jelentős szociális, gazdasági és környezeti hatásai vannak, ami a legjobban az uniós acélágazatban látszik. 

Az EP képviselők rámutatnak, hogy a jelenleg hatályos 73 uniós dömpingellenes intézkedésből 56 a kínai behozatalt érinti. A képviselők arra is felhívják a figyelmet, hogy Kína kiemelt partnerünk. Peking az EU második, míg az EU Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, a két fél közötti kereskedelmi forgalom pedig jóval meghaladja a napi egymilliárd eurót. A kínai piac számos uniós ipar és a márka számára az utóbbi időben a jövedelmezőség fő forrása volt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ezzel együtt a képviselők határozottan ellenzik a piacgazdasági státusz Kínának való egyoldalú megadását, ehelyett azt javasolják, hogy az EU a Világkereskedelmi Szervezet jogszabályainak értelmezése kapcsán jusson megegyezésre legfőbb kereskedelmi partnereivel. Az EP képviselők sürgetik a Bizottságot, hogy a következő G7-es és G20-as csúcstalálkozókon találjanak a WTO szabályainak megfelelő megoldásokat.

Meg kell reformálni a dömpingellenes szabályokat

Az állásfoglalás hangsúlyozza továbbá, hogy az EU piacvédelmi eszközeinek azonnali reformjára van szükség és felszólítja a Tanácsot, hogy mielőbb jusson megállapodásra a Parlamenttel a reformmal kapcsolatban.

Ha a Bizottság azt javasolná, hogy Kína kapjon piacgazdasági státuszt, az EP és a Tanács együttdöntési eljárásban határozna a kérdésben.

A keddi vitában Vytenis Andriukaitis Uniós biztos azt mondta, hogy a Bizottság olyan új javaslaton dolgozik, amely megfelel a Világkereskedelmi Szervezet szabályainak, ugyanakkor erős kereskedelmi védelmet biztosít az európai cégek számára. Andriukaitis ígéretet tett, hogy a biztosok kollégiuma még a nyári jogalkotási szünet előtt megtárgyalja az ügyet.