2023 március 20

Kínában új laboratórium épül

A laboratórium feladata lesz a két vállalat által gyártott termékek szigorú ellenőrzése – közölte Csin Ji, hozzátéve, hogy a területi kormányzat már jóváhagyta a tervet, jelenleg az agrártárcával és a minőségfelügyeleti hatósággal folynak az egyeztetések. A polgármester elmondta, hogy a Mengniu és a Yili vállalatnak több mint 100 gyártó- és feldolgozóüzeme van Kína-szerte, s ezek révén meghatározó a részesedésük a tej- és tejporpiacon. Hozzátette, Belső-Mongólia a minőségi tejtermelés érdekében további beruházásokat tervez: legelők kialakítását és tejtermelő gazdaságok létrehozását.

2008-ban hat csecsemő meghalt, 300 ezer megbetegedett a Sanlu márkájú – mérgező melaminnal hamisított – termékektől. A botrány két vádlottját halálra ítélték, és 2009 novemberében kivégezték.

2011 decemberében a Mengniu termékeiben nagy mennyiségű rákkeltő aflatoxint (gombamérget) találtak, tavaly júniusban pedig szokatlanul nagy mennyiségű higanyt fedeztek fel a Yili bébitejporában. Március elsejétől Hongkongban a tejporturizmus visszaszorítása érdekében új rendelkezést léptettek életbe, korlátozva a csecsemőtejporok kivitelét a civil határforgalomban a különleges közigazgatási övezetből a szárazföldi Kínába.