Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Kína húzza le Kelet-Ázsiát

Fokozatos lassulásra számítanak

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn közzétett prognózisában az idei évre 6,5, a jövő évre 6,4, 2017-re pedig 6,3 százalékos gazdasági növekedést jósolt a 14 fejlődő országot magában foglaló régiónak a tavalyi 6,8 százalékos bővülés után. Előző, áprilisi előrejelzéséhez képest 0,2-0,3 százalékponttal rontotta várakozásait arra hivatkozva, hogy a világgazdaságot övező nagyfokú bizonytalanságok rányomják bélyegüket a régió teljesítményére és kilátásaira.

A Világbank elemzői nem tartanak attól, hogy „kemény landolással” ér véget a kínai gazdaság aranykora. Fokozatos lassulásra számítanak, így becsléseik szerint Kína bruttó hazai termékének (GDP) növekedése éves szinten idén 6,9 százalékra, jövőre 6,7 százalékra, 2017-ben pedig 6,5 százalékra mérséklődik a tavalyi 7,3 százalékos bővülés után. Tavasszal az idei évre még 7,1, jövőre pedig 7,0 százalékos gazdasági gyarapodást valószínűsítettek.

Kaptak egy felszólítást

A térség legnagyobb olajkitermelő országa, Malajzia a tavalyi 6,0 százalékos GDP-növekedés után idén és jövőre is 4,7 százalékos gyarapodásra számíthat. Az elemzők csak a jövő évi becslést rontották, 0,3 százalékponttal. Kínát nem számítva a térség gazdasága idén 4,6 (-0,5 százalékpont), jövőre pedig 4,9 százalékkal (-0,5 százalékpont) bővülhet a tavalyi 4,6 százalék után.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Világbank felszólította a kelet-ázsiai és csendes óceáni térség fejlődő országait, hogy prudens makroökonómiai irányítással és a strukturális reformok elmélyítésével próbálják meg kivédeni a kínai növekedés lassulásának és az amerikai kamatemelés majdani elindításának hatásait.