2024 június 14

Kilenc dolog, amit soha ne csinálj állásinterjún

1. Ne érkezz felkészületlenül!

Szánj időt arra, hogy utána nézel a cégnek és a megpályázott pozíciónak! Ha tisztában vagy alapvető tényekkel, az bizonyítja a motivációdat, később pedig könnyebb lesz kérdéseket feltenned a munkával kapcsolatban. Az is nagyon hasznos, ha nyomtatsz az interjúra egy-két plusz példányt az önéletrajzodból, pályázatodból. Előfordulhat, hogy az egyik felvételiztető csak beesik az interjúra, így az előrelátásod segítséggé válik.

2. Ne késs el!

Ez nem lehet meglepetés, állásinterjúról tilos elkésni! Mindenképpen tájékozódj a közlekedéssel kapcsolatban! Odaér a vonat, busz időben? Lesz parkolóhely? Jobb, ha felkészülsz, és nem kell rögtönöznöd. Teljesen elfogadható 5-10 perccel a megbeszélt időpont előtt érkezni. Ráadásul lesz időd ráhangolódni a kérdésekre is.

3. Ne hagyd bekapcsolva a mobilod!

Ha megszólal állásinterjú alatt a mobilod, akkor reménykedj benne, hogy álmaid munkalehetőségét kapod meg, mert éppen lecsúszol egyről. Az állásinterjú és a mobilcsengés nem keverhető. Ne feledd, az sem elég, ha rezgőre állítod, ha éppen csend van, akkor az is hallatszik, és ez zavaró, figyelemelterelő lehet.

4. Ne ülj le azelőtt, hogy hellyel kínálnak!

Néha apró udvariassággal érhetjük el a jó benyomást. Az üzleti etikett része, hogy nem ülsz le addig, amíg nem kérnek erre, vagy nem mutatják meg a helyedet.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

5. Ne légy görnyedt!

Nagyon figyelj a helyes testtartásra! Ha egyenesen ülsz és kihúzod magad, az érettséget és tapasztalatot sugároz, plusz magabiztossá tesz téged. Ha krónikus görnyedő vagy, akkor végezz gyakorlatokat és javíts a tartásodon!

6. Ne szidj másokat!

Légy becsületes, de pozitív, amikor szóba kerül az előző munkaadód! A világ sokkal kisebb, mint gondolod, és lehet, hogy van valamilyen szakmai vagy személyes kapcsolat a kérdező és a korábbi főnököd között.

7. Ne beszélj pénzről!

Ne beszélj a pénzről addig, amíg nem kérdeznek róla, vagy nem adnak ajánlatot! Ha túl korán hozod szóba az anyagiakat, az rossz üzenetet közvetíthet rólad.

8. Ne motyogj!

Emeld fel a fejed, beszélj tisztán és érthetően, keresd a szemkontaktust! Ne a leendő munkaadódnak kelljen megdolgozni azért, hogy halljon téged! Ne felejtsd el, hogy a kommunikációs készség fejleszthető. Ha ezzel volt baj már korábban, akkor javíts rajta az interjú előtt!

9. Ne passzold a kérdéseket!

Biztosan meg fogják kérdezni Tőled, hogy van-e kérdésed a vállalattal vagy a munkáddal kapcsolatban. Ne legyél szégyenlős, kérdezz! Előre is készülhetsz kérdésekkel, nem kell ott helyben kitalálni. Ez érdeklődést mutat, és sokkal jobban veszi ki magát, mintha hallgattál volna.

Gyorsan pörgő világunkban fontos lehet, hogy kitűnj valahogy a tömegből. Ha figyelsz a részletekre, azzal kitűnhetsz! Különösen fontos ez olyan pozíciók esetében, ahol a nyilvánossággal vagy az ügyfelekkel kerülsz kapcsolatba. A képzettség nem biztos, hogy elég, de megfelelő kommunikációval és odafigyeléssel te lehetsz az állásinterjú nyertese.