2023 december 11

Két éven belül harmadjára tarthatnak választásokat a horvátok

Parázs viták

Zdravko Maric pénzügyminiszter menesztését az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) kezdeményezte, ám a belpolitikai válság voltaképpen a kormánykoalíción belül alakult ki. A múlt csütörtöki kormányülésen a kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) miniszterei közül három a kormány azon döntése ellen szavazott, hogy utasítsák vissza a pénzügyminiszter visszahívására vonatkozó indítványát.

Ezt követően, Andrej Plenkovic miniszterelnök, a nagyobbik kormánypárt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tagja a három miniszter leváltását kérte. Másnap a HDZ indítványozta a Híd vezetőjének, Bozo Petrov házelnöknek a leváltását is, Plenkovic pedig egy rendkívüli kormányülésen felmentette megbízásukból a Híd államtitkárait.

A kiváltó ok

Az SDP azért nyújtott be bizalmatlansági indítványt a pénzügyminiszter ellen, mert Maric korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, a vállalat körül minden rendben van.

A szerdai parlamenti vita a személyeskedéstől sem volt mentes, a felek egymás ellen fordultak, és aláírásgyűjtés kezdődött egyes politikusok visszahívásáról. Aláírást gyűjtöttek például azért is, hogy a képviselőház szavazzon a miniszterelnök menesztéséről.

Az ellenzék szerint Andrej Plenkovicnak bizonyítania kellene, hogy megvan a kellő mértékű támogatottsága a száborban, anélkül ugyanis – a szociáldemokraták szerint – a kormány elvesztette a bizalmat, és ismét választásokat kell kiírni.

Meginoghat a kormány

A kormányfő nyilatkozataiban magabiztosságot sugárzott, ám ezeknek lehet, hogy nincs alapjuk, az ellenzék ugyanis azt állítja: a 151 tagú törvényhozás 77 tagja fog a pénzügyminiszter menesztésére szavazni. Amennyiben ez a csütörtöki szavazáson igaznak bizonyul, meginoghat Plenkovic kormánya.

Maric leváltása után a miniszterelnöknek új tárcavezetőt kell javasolnia, a jelölt megválasztása viszont a körülmények miatt elég kétséges, támogatás híján pedig a kormányfőnek le kellene mondania, illetve ha ezt nem teszi meg, az ellenzék fog ellene bizalmatlansági indítványt benyújtani.

Egyes elemzők szerint a két kormánypárt közötti vita voltaképpen nem is a pénzügyminiszter, hanem a május 21-i helyhatósági választások miatt robbant ki, és az egymás elleni kijelentéseket igazából a kampány generálta, hiszen a két párt helyi szinten nem koalícióban, hanem külön-külön akarja megméretni magát.