2023 január 31

Készüljünk fel a kullancsszezonra!

Tények és tévhitek a kullancsról

A kullancsszezon hivatalosan áprilistól novemberig tart, a “főszezon” pedig április és június közé esik. Magyarországon az 1-4 milliméter nagyságú közönséges kullancs a leggyakoribb. 

Kimondottan szívós élőlényeknek számítanak: megfelelő körülmények között akár évekig is kihúzzák élelem nélkül. A nőstény egyed 2-9 évig él, és ezalatt többezer petét rak, szóval vannak bőven az erdős, füves, bokros területeken. Veszélyessé az teszi őket, hogy ha korábban egy beteg állat vérét szívták, a fertőzést könnyen átadhatják a következő áldozatnak.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Ha megcsíp minket egy kullancs, az a legfontosabb, hogy minél előbb távolítsuk el. Ez történhet akár körömmel, csipesszel, vagy egy speciális kullancskiszedő kanállal. A csípés helyét ezután ajánlott lefertőtleníteni.

Régebben szájról-szájra terjedtek a különböző házi praktikák, például hogy ha beolajozzuk az élősködőt, könnyebb lesz kiszedni, vagy hogy benzinnel kell leönteni, hogy megfulladjon, és akkor nincs ideje a kórokozókat bejuttatni a szervezetünkbe. Jobb, ha már az elején eloszlatjuk ezeket a tévhiteket: ezeket tilos csinálni! Ezen kívül kerülni kell a kullancs összenyomását is, amíg a bőrünkben van!

Másik tévhit, hogy rossz ómen, ha a vérszívó feje beleszakad a bőrünkbe az eltávolítás során. Ettől nem kell megijednünk, semmi problémát nem tud okozni, idővel kilökődik.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Irány az orvos!

Maga a csípés ténye önmagában még nem ad okot aggodalomra, de ajánlott az elkövetkezendő pár napban fokozottan figyelni testünk jelzéseit. 

Ha fejfájást, szédülést, hányingert, hőemelkedést, izomfájdalmat vagy nyirokcsomó duzzanatot tapasztalunk a kullacscsípést követően, fennáll a veszélye, hogy egy vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladást terjesztő kullanccsal futottunk össze. Ilyenkor érdemes felkeresni az ideggyógyászati szakrendelést, és mindenképpen jelezzük, hogy az elmúlt napokban megcsípett minket egy kullancs! 

A fent említett tünetek azonban a vérszívótól függetlenül, egy napszúrás vagy kisebb fertőzés esetén is előfordulhatnak, így pánikba esni nem kell! De jobb, ha már az elején kizárjuk a legsúlyosabbat.

Komolyabb esetben magas láz, erős fejfájás, merev nyak és fényérzékenység jelentkezhet, ilyenkor semmiképp se halogassuk az orvoslátogatást!

Agyvelőgyulladással fertőzött kullanccsal viszont viszonylag ritkán találkozunk, az élősködők mintegy fele azonban Lyme-kórt terjeszt. Jellegzetes tünete az úgynevezett “vándorló bőrpír”.

A kullancs eltávolítását követő 3-30 napon belül a csípés helyén egy piros folt alakul ki, amely a szélek felé terjed, közepe pedig kifehéredik. A bőrelváltozás tehát gyűrű alakot vesz fel. Ez már önmagában gyanúra adhat okot, de ha hasonló “karikák” jelennek meg rajtunk máshol is, azonnal forduljunk orvoshoz!

Továbbá meg kell említenünk a tularémiát is, amely ugyan ritka betegség, de a kullacsok által ezt is könnyedén elkaphatjuk.

A kór a bőrt, a szemet és a tüdőt támadja meg, ezért érdemes figyelni a következő tünetekre is: ha a csípés helyén bőrfekély alakul ki, valamint nyirokcsomóduzzanatot, lázat, hidegrázást, fejfájást vagy szemfájdalmat észlelünk, keressük fel háziorvosunkat! 

Hogyan védekezhetünk?

Szlávik János, Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa már március elején felhívta a figyelmet a kullancsszezon közeledésére. Mint mondta, véleménye szerint érdemes megfontolni a védőoltás beadatását, ha gyakran járunk erdőben, túraútvonalakon.

A helytelenül “kullancs elleni védőoltásként” emlegetett vakcina tulajdonképpen a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) ellen nyújt védelmet. Kétféle készítmény létezik, mindettőnek van gyermekeknek (junior) és felnőtteknek adható változata is. 

A sorozat 3 oltásból áll: az első injekció beadatása után 1 hónappal kell megkapnunk a második adagot, és pár nap múlva ki is alakul a védettség. A harmadik oltás az első alkalom után egy évvel esedékes. Ezt követően 3-5 évente javasolt emlékeztető oltásokat kérni.

Rendkívüli esetben előre hozható a második oltás, ha időközben kullancsot találunk magunkon. Azonban még ilyenkor is minimum 7 napnak el kell teljnie az első adag beadásától számítva.

A védettség kialakításának költsége vakcinánként 9 és 13 ezer forint között van, attól függően, hogy melyik típusú oltóanyagról és melyik korosztályról (felnőtt vagy junior) van szó.

Alternatív megoldásként kipróbálhatjuk a szúnyog- és kullancsriasztó karkötőket, amelyeknek költsége nagyjából ezer forint, és napi néhány órás használattal akár egy hétig is kitarthatnak. Ha egy aerosolra ruháznánk be inkább, akkor körülbelül 1300 forintos kiadással kell számolnunk, egy pumpás spray pedig megközelítőleg 1600 forintba kerül.

Ezek mellett jó megoldás lehet még az ultrahangos riasztó is, amely körülbelül 6 ezer forint, cserébe viszont 10-12 hónapig hatásos.

A Lyme-kór ellen emberi használatra nincs védőoltás, de az esetek nagy többségében antibiotikum-kúrával gyógyítható a betegség. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után viszont csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. 

Védjük kedvenceinket!

Ebben az időszakban nem csak saját magunk, hanem háziállataink védelméről is gondoskodnunk kell.

Kutyák, macskák és vadászgörények számára elérhető a Lyme-kór elleni vakcina, az árak viszont elég eltérőek: van, ahol már 6500 forintért megkapjuk az injekciót, egyes helyeken azonban akár 10 ezret is kell fizetnünk ugyanezért.

Az oltás mellett kedvenceinket is védhetjük alternatív megoldásokkal: a külsőleg használatos spot-on cseppekből kutyáknak és macskáknak alkalmas változat is készült. Egy adag ára nagyjából 1500 forint. Ez a mennyiség egy hónapig fejti ki hatását. (Két hónapig ható csepp is létezik, ennek ára 2500 forint környékén mozog.)

Létezik továbbá az ultrahangos kullancs- és bolhariasztó is, amely az aktiválást követően 9-12 hónapig fejti ki a hatását.

A legegyszerűbb védekezés azonban mégis a nyakörv, amelyet a legtöbb gazdi amúgy is mindig megvesz a kedvenceinek. A legtöbb bolhanyakörv a kullancsok ellen is hatásos, általában 3-4 hónapig használhatjuk ezeket a termékeket. Áruk márkától függ, de átlagosan 1500 forinttal számolhatunk.

A különböző típusú védekezőszereket nem ajánlott együtt alkalmazni.