Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Készül a piacnyitásra a Magyar Posta

Hozzátette: a postai forgalom árbevételének 70 százaléka eddig is a szabad piacról származott, az elmúlt egy évben pedig a posta lebonyolító szervezetből kereskedelmi vállalattá alakult.

A vezérigazgató kiemelte: a piacnyitásra való felkészülés keretében felgyorsították a fejlesztéseket, kialakították az elektronikus postaközpontot, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellet létrehozták a nemzetközi küldeményátrakó központot, a csomag üzletágban az e-kereskedelem felé nyitottak, informatikai beruházásokat hajtottak végre, illetve a budaörsi logisztikai központot is korszerűsítették.

Az informatikai fejlesztések lehetővé teszik, hogy a jövőben még több postahelyet kapcsoljanak a rendszerbe, ahol az elektronikus szolgáltatásokat lehet bővíteni – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Varga Dezső, a Magyar Posta üzleti és koordinációs vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a csomag továbbra is stratégiai termék marad, a fejlesztések révén lehetővé teszik a 0-24 órás igénybevétel lehetőségét, illetve csomagautomatákat szerelnek fel. A kézbesítőket korszerű eszközökkel látják el, valamint lehetővé teszik az elektronikus időpontfoglalást a küldemény postai átvételéhez.

A háttérbeszélgetésen Varga Dezső ismertette a postai törvény fontosabb elemeit. Elmondta: az európai uniós direktíváknak megfelelő jogszabály a Magyar Postát jelölte ki egyetemes szolgáltatónak 2020-ig, a hálózat fenntartásához kapcsolódó többletterhek fedezetét szolgálja majd a létrejövő kompenzációs alap, amelybe minden postai szolgáltató befizet majd, köztük a Magyar Posta is.

A Magyar Posta vissza kívánja szerezni a hírlapterjesztési piac területén elért korábbi pozícióját, amit segít, hogy egyre több kiadó tér vissza a postához – tette hozzá.

Bakati Gábor, a Magyar Posta pénzforgalmi vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az informatikai fejlesztések lehetővé teszik, hogy az elektronikusan kibocsátott állampapírok forgalmazásába is bekapcsolódjon a posta, illetve a belföldi pénzküldésnél akár 1 órán belül is lehet majd kérni a kézbesítést 5 ezer és 200 ezer forint között.

Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta évek óta eredményesen gazdálkodik, fejlesztéseit és működését saját forrásból fedezi, és erre törekednek a jövőben is.

Kérdésre válaszolva Rajnai Attila elmondta, hogy a negyedik mobilszolgáltatóban, az MPVI Zrt.-ben a Magyar Posta az egyik tulajdonos. A cég önállóan működik, és a MPVI közgyűlésén döntenek majd a tulajdonosok a jövőbeni helyzetről.