2024 július 25

Kamatot vágott Horvátország

A lombard rátát 5,0 százalékról 2,5 százalékra, a diszkont kamatlábat pedig 7,0 százalékról 3,0 százalékra mérsékelte a központi bank, összhangban a „bankrendszer számára elegendő likviditást biztosító, illetve a valutaárfolyam stabilitásának fenntartását” célzó politikájával. A jegybank emellett 5,5 százalékról 3,5 százalékra vitte le a három hónapos likviditási hitelének kamatát, míg a hosszabb lejáratú hiteleinek kamatlábát 6,0 százalékról 4,0 százalékra csökkentette.

A helyi kamatlábak és a kuna erős nyomás alá került, miután a parlament szeptemberben jóváhagyta a svájci frankban felvett hitelek euróra történő átváltását szabályozó törvényt. A svájci frankban felvett hitelek euróban denominált hitellé való átalakítása növeli a keresletet a horvát kuna iránt, ami nyomás alá helyezte a helyi kamatokat és a kunát.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A jegybank a múlt héten közölte, hogy a november közepe és december közepe közötti időszakban interveniálhat a helyi devizapiacon a kuna euróval szembeni árfolyamának megtámogatására. A horvát jegybank az irányított lebegtetés rendszerét alkalmazza az árfolyam stabilitásának biztosítására, ennek keretében 5 százalékos sávon belül engedi a kuna árfolyamának változását.