2023 február 03

Kamatdöntésre és munkaerőpiaci adatokra várhatunk a jövő héten

Munkanélküliségi adat és kamatdöntés kedden

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden teszi közzé a foglalkoztatottság-munkanélküliség 2017. november – 2018. januári gördülő negyedéves adatait.

A tavalyi negyedik negyedévben 68,8 százalékos rekordszintre emelkedett a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája: 1,3 százalékponttal nőtt egy év alatt. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 447 ezer volt, 36 ezerrel – 0,8 százalékkal – több, mint egy évvel korábban.

A tavalyi negyedik negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 30 ezerrel, 175 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 3,8-ra csökkent. Ezzel az egy hónappal korábban elért rekord alacsony szinten maradt a ráta. 

Kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a februári kamatdöntő ülését. A januári kamatdöntő ülésén a testület az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén. A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Beruházásokról és ipari árakról szól a szerda

Szerdán a beruházások tavalyi negyedik negyedéves, és egész éves adatait közli a KSH. Tavaly a harmadik negyedévben 18,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbi alacsony bázishoz viszonyítva, az előző negyedévi 26,8 és az első negyedévi 23,3 százalékos emelkedés után.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A növekedés a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztéseinek, a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projektekkel összefüggő munkálatoknak, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének volt köszönhető. Az előző negyedévihez mérve 3,5 százalékkal volt nagyobb a beruházások szezonálisan kiigazított volumene. 

Szerdán az ipari termelői árak januári alakulásáról is közöl statisztikát a KSH. Tavaly decemberben az ipari termelői árak 3,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest az októberi és novemberi egyformán 4,5 százalékos növekedés után.

A termelői árak decemberi növekedési üteme tavaly augusztus óta a legalacsonyabb. Az előző hónaphoz viszonyítva decemberben nem változtak a termelői árak az előző kéthavi 1,0-1,0 százalékos növekedését követően.

A külker zárja a sort

Pénteken a külkereskedelmi forgalom tavalyi egész éves és decemberi adatának második becslése jelenik meg.

Az elmúlt évet 8,234 milliárd euró többlettel zárta a magyar külkereskedelem, ami 1,487 milliárd euróval kevesebb az előző évinél.

Tavaly a kivitel euróban 8,4, a behozatal 11,1 százalékkal emelkedett a 2016-os adatokkal összevetve.