2023 február 04

Jászárokszállás uniós pénzekből kap védelmet

A patak gátjának kiépítését már évek óta tervezték, de anyagiak híján csak 2014-ben foghatnak hozzá a környezetet átalakító építkezéshez – tette hozzá. A Szarv-ágy-patak azért jelent veszélyt a településre, mert nagy esőzések idején összegyűjti a Mátrából lefolyó vizeket, ilyenkor vízszintje a többszörösére, esetenként a tízszeresére emelkedik. 1999 óta eddig ötször, legutóbb 2010-ben duzzadt veszélyes méretűre az amúgy csendes vízfolyás – jegyezte meg.

Gergely Zoltán beszámolt arról, hogy a védmű megépítésének engedélyezése befejeződött, az eljárás utolsó elemeként az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is jóváhagyta a terveket.

A munka a közbeszerzés lebonyolítását követően, várhatóan jövő tavasszal kezdődik meg. A Jászberény felé vezető út hídja és a vasúti híd közötti patakszakasz földgátat, illetve szögtámfalat kap, amellyel mintegy 400 lakóingatlant és a város ipari parkjában lévő üzemeket védik meg. Az előzetes ütemezés alapján 2014 szeptemberében fejeződhet be a beruházás.

Jászárokszállás az elnyert 300 milló forintos európai uniós támogatás mellett az önerő alapból további több mint 21 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.