2023 november 29

Januárban lendületet vett a német infláció

A fogyasztói árak, az előzetes adatnak megfelelően, 1,0 százalékkal emelkedtek januárban az egy évvel korábbihoz képest. A januári áremelkedés több hónapig tartó deflációs szakasz végére tett pontot. Éves áremelkedést legutóbb tavaly júniusban regisztráltak Németországban, 0,9 százalékosat. Azóta minden hónapban csökkentek a fogyasztói árak, augusztus kivételével, amikor 0,0 százalék volt az éves árváltozás.

Az idén januárban az előző havihoz képest 0,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a Destatis végleges adatai szerint, az előzetes adattal megegyező mértékben. Decemberben 0,5 százalékos volt a havi áremelkedés. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP januárban 1,6 százalékos emelkedést mutatott éves összevetésben a decemberi 0,7 százalékos csökkenés után. Az előző hónaphoz mérve 1,4 százalékkal emelkedtek januárban a HICP indexben szereplő árak a decemberi 0,6 százalékos emelkedés után.

A fogyasztói árak januári emelkedését részben az áfa gazdaságélénkítési céllal bevezetett átmeneti csökkentése december végi kifutásának tulajdonítja a Destatis. Az alacsonyabb áfát januártól már csak a vendéglátásban és gondozó szolgáltatásokban lehet alkalmazni. Az árucikkek ára 0,5 százalékkal emelkedett januárban éves bázison, a szolgáltatásoké pedig 1,4 százalékkal. Az árucikkeken belül az élelmiszerek ára januárban 2,2 százalékkal emelkedett a decemberi 0,5 százalékos emelkedés után. Az energiaárak 2,3 százalékkal csökkentek januárban az egy évvel korábbihoz képest, kevésbé a decemberi 6,0 százaléknál.

Az energiaárakon belül a földgáz ára 2,0 százalékkal emelkedett, az elektromos áramé pedig 1,2 százalékkal ment feljebb. A fűtőolaj ára 13,0 százalékkal csökkent, az üzemanyag 2,9 százalékkal lett olcsóbb. Energiaárak nélkül 1,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak januárban Németországban.