2024 július 19

Itt az inflációs meglepetés

A fogyasztói árak csökkenése meghaladja az elemzők várakozását. Londoni elemzők előzetesen zéró és mínusz 0,3 százalék közötti éves inflációt vártak szeptemberre.

Az 1960-as évek óta nem volt hasonló mértékű éves árcsökkenés – mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor. A legnagyobb mértékben a háztartási energiaárak csökkenése járult hozzá a mérséklődéshez, de szerepet játszott bázishatás is – tette hozzá.

A maginfláció szezonálisan kiigazított értéke szeptemberben 0,1 százalékot esett augusztushoz képest, az éves mutató pedig 1,4 százalékosra zsugorodott az előző havi 2,5 százalékosról. A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest ugyancsak 0,1 százalékos csökkenést mutat, az előző év azonos időszakához képest pedig 0,7 százalékkal mérséklődött.

Mináry Borbála elmondta, hogy a dohányáruk árrésének tavalyi emelése és a tranzakciós illeték szeptembertől már benne van a bázisban, így ezzel is kedvezőbb az éves adat. Az októberi adatokba már teljes mértékben beszámít majd az energiaárak csökkentése, valamint a távhő alapdíjának csökkentése is.

Havi összevetésben az élelmiszerekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül csökkent a csokoládé, a kakaó (3,7 százalék), valamint a liszt (1,0 százalék) ára. Nőtt az étolaj (1,1 százalék), a tojás (1,0 százalék) és 0,6 százalékkal az idényáras élelmiszerek, a burgonya, a friss zöldség és a gyümölcs ára.

A szezonváltás miatt a ruházati cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal. A lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkeket összefogó egyéb cikkek ára kismértékben, 0,2 százalékkal nőtt. Ezen belül a járműüzemanyagokért 0,8 százalékkal kellett többet fizetni.

A háztartási energia ára augusztushoz képest átlagosan 0,1 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk ára nem változott. A szolgáltatásokért 0,8, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek ára 0,3 százalékkal mérséklődött egy hónap alatt.

2013. szeptemberhez viszonyítva a háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben, 12 százalékkal. Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az élelmiszerárak 0,2 százalékkal nőttek. Ezen belül 5,1 százalékkal drágult a tej és 5,3-mal a sajt. Csökkent viszont 16,4 százalékkal a cukor, 10,8 százalékkal az étolaj, 10,5 százalékkal a liszt, és 2,4-gyel a péksütemények ára. A szeszes italok 2,3 százalékkal olcsóbbak lettek, a dohányáruk 9,7 százalékkal drágultak.

A járműüzemanyagok ára 2,1 százalékkal csökkent tavaly szeptember óta.

A szolgáltatások díja 1,6, ezen belül a kulturális, oktatási és szabadidős szolgáltatások ára 2,5 százalékkal nőtt, a háztartás körüli javítások 4,4 százalékkal drágultak, a postai szolgáltatások tarifái 5,6 százalékkal emelkedtek. A helyi tömegközlekedés 6,8 százalékkal olcsóbb lett és egy százalékkal alacsonyabb a víz- és csatornadíj, valamint a szemétszállítás ára.

A tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan 0,7 százalékkal lett olcsóbb, a ruházkodási cikkekért átlagosan 0,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Az Európai Unió 28 tagországában 2014. augusztusában a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013. augusztusban. Bulgáriában és Spanyolországban csökkentek leginkább az árak (1 és 0,5 százalékkal), míg a legnagyobb drágulás Ausztriában, valamint az Egyesült Királyságban (egyaránt 1,5 százalék) következett be augusztusban.