2024 július 14

Ismerni kell a magyar „vészkorszakok” történetét

Az államtitkár a Szovjetunióban volt magyar politikai rabok és kényszermunkások szervezete (Szorakész) által rendezett megemlékezésen elmondta: a kormány határozata értelmében november 25. a hétszázezernyi Szovjetunióba hurcolt magyar rab és kényszermunkás emléknapja.

Hozzátette, hogy ilyenkor emlékezni kell azokra a „malenkij robotra” hurcoltakra, akik a „szovjet tervgazdaság nagyobb dicsőségére, erdőirtáson, építkezéseken, bányák mélyén ismerték meg a diktatúra, a kommunizmus ideológiájának embertelen gyakorlatát, hogy aztán évek, akár évtized múltán, hazatérve némaságra ítéltessenek”.

Menczer Erzsébet, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Szorakész elnöke a VI. kerületi Városligeti fasor egyik általános iskolájának udvarán tartott beszédében azt mondta: ezen a helyen egy táblát állítottak, amelyen az áll, hogy a szovjet megszállást követően „óriási igazságtalanságok történtek e falak között, és abban az akkori magyar kommunista szimpatizáns hatóságok is bűnösek voltak”.

A jelenlegi iskola épülete volt a szovjet állambiztonság börtöne; az emléktábla felirata szerint ott „sok magyart kínoztak meg és ítéltek el hosszú évekre”.

A szervezet vezetője szerint ma is küzdenek azzal a kettős mércével, „amely Hitler gyilkosságait elítéli, Sztálinét meg igyekszik a szőnyeg alá söpörni”.

A megemlékezés végén a megjelentek – köztük Boross Péter, egykori köztársasági elnök – elhelyezték az emlékezés koszorúit az épület falán található emléktáblánál.