2024 június 16

Így spórolhat a nyugdíjbiztosításon

Tapasztalataink szerint egyre több ember érzi fontosnak, hogy megkezdje a felkészülést idős korára. Már 8000 Motiva Nyugdíjbiztosítást értékesítettünk, és arra számítunk, hogy az adójóváírás ösztönző erejének köszönhetően az év végén is sokan döntenek majd az időskori öngondoskodás e formája mellett – mondta Szabó Anikó, az ING Biztosító marketingigazgatója.

A jelenlegi szabályozás szerint minden magánszemély, aki rendelkezik adóköteles jövedelemmel és nincs adótartozása, a nyugdíjbiztosításra befizetett díjak 20 százalékáig, maximum 130 ezer forint adójóváírást igényelhet. Az adójóváírás a biztosító igazolása alapján az adóbevallásban igényelhető, annak összegét az adóhivatal a szerződő által megjelölt nyugdíjbiztosítási termék forgalmazójának utalja át, innen kerül a szerződő számlájára.

Az év vége közeledtével különösen fontos tudni, hogy egyösszegű befizetés után is igényelhető adójóváírás, így aki most köt nyugdíjbiztosítási szerződést, ugyanúgy megkaphatja a kedvezményt, mit az, aki havonta fizeti a díjat. A már élő szerződéssel rendelkező ügyfelek is maximalizálhatják az adókedvezményt, pótlólagos, egyösszegű befizetéssel. Érdemes ugyanakkor igyekezni – hívja fel a figyelmet Szabó Anikó – hiszen a nyugdíjbiztosítási szerződést legkésőbb december 29-ig meg kell kötni. Ezen felül feltétele az adójóváírás igénylésének az is, hogy a díj a biztosító számlájára megérkezzen. Postai csekkbefizetés esetén ezért ajánljuk a karácsony előtti díjfizetést, de banki átutalásnál is célszerű legkésőbb december 29-én intézkedni.

Más adójóváírásra jogosító megtakarítási formákkal (pl. NYESZ, egészség-, vagy önkéntes nyugdíjpénztár) együtt maximum 280 ezer forint adójóváírás igényelhető vissza a jelenlegi szabályok szerint. Fontos tudni azt is, hogy az adózó az összevont adóalap adójának az adókedvezmények (pl. családi kedvezmény, személyi kedvezmény stb.) levonása után megmaradt fizetendő adójával rendelkezhet. Ha ez a fennmaradó adó kisebb, mint a befizetett díjak 20%-a, illetve maximum 130 ezer Ft, akkor csak az adó összegéig érvényesítheti a kedvezményt.