2024 július 14

Így legyél láthatatlan a neten

Az Edward Snowden által kipattantott megfigyelési botrány rávilágított arra a tényre, hogy az emberek adatai nincsenek biztonságban az Interneten. A legegyszerűbb adatvédelmi beállítások már nem elegendőek, az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) által használt programmal például az e-maileket, chateket, különböző internetes kommunikációs felületeket figyelték. Így már az inkognitóban végzett böngészés sem elég biztonságos. Hogyan élhetjük tehát az életünket a neten úgy, hogy ne kelljen a kémprogramok miatt aggódni? Szakértők szerint van néhány módszer, amelyek segítenek, hogy kisebb legyen „internetes lábnyomunk”.

A MaskMe szolgáltatással havi 5 dollárért olyan szoftvert használhatunk, amellyel eldobható e-mailcímeket generálhatunk, és olyan oldalakon használhatjuk, amelyekről tudjuk, hogy kéretlen levelekkel bombáznak majd. Átmenetileg saját fiókunkhoz is csatolhatjuk ezt, és ha túl sok spam érkezik erre, egyszerűen eldobjuk és újat készítünk. A szoftvernek több verziója is megtalálható a piacon, van olyan, amely jelszógenerátort és tárolót tartalmaz, prémium verziója virtuális hitelkártyaszámot is készít, ráadásul okostelefonon is elérhető ez a szolgáltatás.

Kiépíthetünk magunknak VPN hálózatot. Ez a virtuális magán hálózat elrejti eredeti az IP címet, mert VPN szervert használunk. Ez eleve titkosított kapcsolat, az ezen keresztül zajló kommunikációt elvileg nem lehet lehallgatni, vagy legalábbis nehezebb feltörni. A módszert eredetileg vállalatok használták arra, hogy munkatársaik otthonról is elérhessék a cég hálózatát.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak fontosságát, hogy a közösségi oldalak megosztó funkcióit okosan használjuk. A nyaralás kezdetén például ne hirdessük, hogy elutazunk két hétre a világ másik felére. Gyakorlatilag felkínáljuk lakásunkat a betörőknek. Azt is nézzük meg, hogy kivel mit osztunk meg, nem biztos, hogy Facebook-ismerőseink mindegyike megbízható.

Szánjunk időt az egyéni adatvédelmi beállításokra. Érdemes a böngészők inkognitó funkcióját használni, mert ezzel már korlátozzuk valamennyire a nyomon követést. ( A Firefox Do not track funkciója például ezt segíti.) Vannak olyan weboldalak, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy blokkolják a Facebook-profiljuk netes keresését. Bár szakértők szerint a legjobb az, ha kerüljük a közösségi oldalakat. Olyan oldalakkal pedig, mint a removeyourname.com, eltávolíthatjuk adatainkat például direkt marketinges oldalakról.

Az álnevek használata is segíthet a „láthatatlanságban”. Így elkerülhetjük a kéretlen felkéréseket és megkereséseket. Csak azoknak adjuk meg az álnevet, akivel valóban szeretnénk kapcsolatot tartani.