2023 január 31

Így készülj, ha közeledik a vihar!

Az egész országot érintette

A májusi eső aranyat ér – sokan ismerjük ezt a népi mondást. A májusi eső régen a jó mezőgazdasági termés ígéretét hozta magával, azonban manapság egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejű viharok, a korábbi évekkel összevetve némi emelkedés tapasztalható a vihar jellegű károk volumenét illetően.

2009 és 2014 között összesen közel 29 ezer májusi viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez, ami a hat év alatt bekövetkezett összes viharkár egynegyedét tette ki.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A május 24-i viharos időjáráshoz kapcsolódóan közel 1000 db kárbejelentés érkezett ma reggelig, de várható, hogy még nagy mennyiségű bejelentést regisztrál az Allianz. A bejelentések több mint 30 százaléka beázáskár, a kárigények 23 százaléka mögött villámcsapás, vagy villámcsapás indukciós hatása áll, és a károk közel 20 százaléka viharkár.

Alapvetően Budapestet, Hatvan környékét, a Jászságot, Bács-Kiskun megye északi részét és Nyíregyháza környékét sújtotta koncentráltan a május 24-i vihar, de az Allianz az ország minden területéről fogadott kárbejelentéseket vihar-, felhőszakadás- és jégkárokkal kapcsolatban. Hogy elkerüljük a komolyabb károkat vagyontárgyainkban, érdemes pár tanácsot megfogadni.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az Allianz jó tanácsai a károk megelőzésére

A híradásokban, illetve az interneten érdemes nyomon követni a várható időjárást és a kiadott figyelmeztetéseket.

Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.

Erős széljárásnál célszerű a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.

Évente legalább egy alkalommal és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.

Zivatar idején ajánlott az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.

Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.

Viharjelzés esetén célszerű az autót garázsba, vagy fedett helyre vinni, ha ez nem megoldható, kerüljük a fák alatti parkolást.

A kényes mezőgazdasági növényzetet lehetőleg fóliázza le, a mezőgazdasági gépeket pedig állítsa be a tárolóba.