2023 december 07

Hitchcock műveire hasonlít a Brexit

Nem változik érdemben a helyzet

„A brit választások nem változtatnak a huszonhetek tervein” – mondta Donald Tusk szóvivője a londoni bejelentésre reagálva. „Az Európai Tanács várhatóan április 29-én el fogja fogadni a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásokat, ami lehetővé teszi az egyeztetések megkezdését” – tette hozzá.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Később Donald Tusk arról számolt be a Twitteren, hogy a bejelentés után „jó” telefonbeszélgetést folytatott Theresa May brit kormányfővel. Egy másik bejegyzésében Tusk a váratlan fordulatot a brit Alfred Hitchcock által rendezett filmekhez hasonlította.

„A Brexitet Hitchcock rendezte: először jön a földrengés, utána fokozódik a feszültség” – írta a tanács elnöke a híres rendező szavaira utalva, amelyek szerint „egy jó filmnek földrengéssel kell kezdődnie, amelyet a feszültség fokozódása követ”.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Borul a menetrend?

Sajtóértekezletén Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket, mindössze annyit mondott, hogy semmi rendkívüli nincs egy választás kiírásában, az Európai Unió ugyanis a demokrácia uniója.

A szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a tárgyalások május végén kezdődhetnek meg, nem tudni, hogy ezen mennyit változtat a június 8-ára tervezett előrehozott választás. Az Európai Bizottság a benn maradó huszonhetek vezetőinek április végi csúcstalálkozóját követően tesz majd javaslatot a folyamat megkezdésére, amelyet még a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.