2023 január 27

Ha nincs fóbiája, most vehet magyar multit

Az elmúlt hónapokban többször is felröppent pletykák nyomán vélelmezett 6 százalékos kitárazásra vonatkozó spekulációhoz képest szerény mértékű, ám mégis a Mol nagyjából egyhavi átlagos forgalmát képviselő, 1,6 százalékos pakettet dob piacra a Dana Gas. A tegnapi bejelentés szerint ugyanis gyorsított könyvépítéssel válna meg 1,675 millió darab Mol-részvényétől a társaság. A Dana és anyavállalata, a Crescent 3-3 százalékos Mol-pakettel rendelkezik.

A tranzakció kapcsán érdemes megemlíteni a Dana bekerülési árát, ami számításunk szerint nagyjából 11.800 forint lehetett 2009 májusában – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, hozzátéve: a mostani tranzakcióban maximum 5,5 százalékkal a tegnapi záróár alatt (17.515 forint) cserélhetnek gazdát a részvények. Bár a Mol kurzusa az elmúlt egy hónapban alig mutatott életjelet – folytatta -, a mostani beadás mégis érdekes lehet, mert a délelőtti 17.800 körüli árfolyamon már kifejezetten vonzó a papír. Technikai alapon a 17.366-os (200 napos mozgóátlag) támasz és a 18.200-as (100 napos mozgóátlag) ellenállás szembeötlő. Fundamentális alapon pedig a magas olajár lehet kedvező. Igaz, a szezonális hatások miatt a finomítói üzletág nyeresége csak 1-2 hónapon belül lendülhet fel. Magyarán, 18.000 alatt van fantázia a papírban.

A korábbi Dana pletykákra visszatérve, emlékezhetünk: bő egy éve látott először napvilágot, hogy a közel-keleti partnerek (Egyiptom, Szíria) nem vagy csak késve fizetése miatt jelentősen romlott a pénzügyi helyzetük, így a kötvények átstrukturálása mellett felmerült annak lehetősége is, hogy megválnak Mol részvényeiktől. Nos, a Dana mostanáig 3.135.571 darab Mol-részvényen csücsült, s a tegnap bejelentett 1,675 millió darab eladását követően még 1,46 millió maradhat a markában, amit az ismert tervek szerint 3 hónapon belül biztosan nem értékesítenek. Fontos megjegyezni, hogy az anyavállalat, a Crescent 3 százalékos Mol-pakettje nincs veszélyben, mert annak pénzügyi helyzete sokkal stabilabb.

Miután a Dana kinyilvánította, hogy legfeljebb 5,5 százalékot enged a tegnapi záróárból, ezért nagyobb esés nem várható, ám a határvonal elérését nyilván kikényszeríti a piac – vélekedett Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője. Szerinte is jó lehetőség a vételre egy kényszereladásból adódó esés, ami fundamentálisan nincs megerősítve. Valójában csak az a kérdés – tette hozzá -, hogy a befektetők vállalják-e a „magyar kockázatot”, vagyis a hazai szabályozás bizonytalanságait, a stratégiai gáztárolók jövőjével kapcsolatos kérdőjeleket, s a rezsicsökkentési tervek lehetséges hatásait. Továbbá van még egy lappangó kockázat, ami a horvát belpolitika fordulataiból táplálkozik.