2023 december 10

Gyenge ütemben nőtt az amerikai ipar teljesítménye

Az Ellátási Lánc Menedzsment Intézet (Institute for Supply Management/ISM) felmérésének hétfőn közzétett végleges adatai szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 58,7 pontra süllyedt a decemberi, több mint kétéves csúcsot jelentő 60,5 pontról. Elemzők 60 pontra számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés lassulására utal.

Az amerikai feldolgozóipar teljesítménye januárban már a nyolcadik egymást követő hónapban növekedett a beszerzésimenedzser-index tanúsága szerint. A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék (GDP) 11,9 százalékát. Ha az ISM beszerzésimenedzser-indexének értéke 43,1 pont fölött áll, általában azt jelzi, hogy a szélesebb gazdaság növekszik. A januári érték 4,4 százalékos évesített gazdasági növekedésnek felel meg. A koronavírus-járvány tavaly tavasszal történelmi mélységekbe taszította a feldolgozóipart, de már májusban elindult a kilábalás. A fellendülést januárban az olyan áruk iránt kereslet hajtotta, mint az elektronikai cikkek és bútorok, mivel a munkavállalók közel egynegyede, 23,7 százaléka továbbra is otthonról dolgozik. Ugyanakkor már második hónapja csökken a kereslet a tartós termékek, például az autók iránt.

A várakozások szerint a lakosság egyre szélesebb körét és egyre gyorsabb tempóban tudják beoltani az új koronavírus elleni hatásos védőoltással, így nyárra valószínűleg már egyre több pénzt költenek a fogyasztók szolgáltatásokra. Ez pedig azt eredményezheti, hogy tovább lassul a feldolgozóipar növekedési üteme. Januárban a BMI alindexei közül a termelésé 1,8 ponttal 58,7 pontra süllyedt, ami rosszabb az elemzők által várt 60 pontnál. Az árindex 4,5 ponttal 82,1 pontra nőtt, ami viszont meghaladja az elemzők által várt 77,7 pontot. Az új megrendelések mutatója 6,4 ponttal 61,1 pontra esett, de az új exportmegrendelések alindexe csak 2,6 ponttal csökkent, 54,9 pontra.

A foglalkoztatottsági hajlandóságot tükröző mutató értéke viszont 0,9 ponttal 52,6 pontra emelkedett. Az eltérő módszertannal dolgozó IHS Markit londoni gazdaságkutató intézet szintén hétfőn tette közzé az amerikai feldolgozóipar BMI-adatait. A Markit beszerzésimenedzser-indexének értéke a decemberi 57,1 pontról 59,2 pontra emelkedett, ami az adatgyűjtések kezdete, 2007 májusa óta a legmagasabb érték. A Markit felmérése szerint a termelés és az új megrendelések növekedése húzta a mutatót, miközben a költségek növekedését részben át tudták hárítani a vásárlókra a termelői árak emelésének révén.