2024 május 21

Gazdát cserélt az Opel

Elmaradtak a pozitív eredmények

Az Opel 1929 óta volt a General Motors (GM) tulajdonában, egy ideig a legnagyobb német autógyár rangját is viselhette. Az Opel azonban 1999 óta a brit Vauxhall testvérmárkával együtt nem tudott pozitív üzemi eredményt felmutatni.

Az Opelt az új tulajdonos átszervezi. Carlos Tavares, a PSA vezérigazgatója azt szeretné, ha az átalakítást nem Párizsból vezényelnék, azt a meglévő német vezetői gárda hajtaná végre az Opel új vezérigazgatója, Michael Lohscheller vezényletével. Az átszervezési tervet száz napon belül ismerteti az új vezérigazgató.

Új cél

A PSA által kitűzött cél az, hogy az Opel 2020-ra két százalékos, 2026-ra pedig hat százalékos bevételarányos jövedelmezőségre tegyen szert. A PSA legutóbb 7,3 százalékos bevételarányos jövedelmezőséggel termelt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

„Az Opel német, a Vauxhall pedig brit autógyár marad” – szögezte le Tavares. „A két márka pompásan kiegészíti Peugeot, Citroën és DS Automobiles francia márkáinkat.”Az Európai Bizottság a PSA nézetét osztva nem támasztott versenyjogi kifogást az Opel akvizíciójával szemben. Az Opel integrálásával a PSA eladási számok alapján a második legnagyobb európai autóipari csoporttá lép elő 17 százalékos piaci részesedéssel.

A tervek

A csoport szakértői becslések szerint 2022-re évi mintegy ötmillió autót állít majd elő, tehát nagyjából feleakkora lesz, mint a világpiacot vezető Volkswagen, Toyota vagy a GM. Az együttműködés előnyeitől a PSA középtávon 1,7 milliárd eurós megtakarítást vár elsősorban a beszerzés, valamint a kutatás-fejlesztés terén.

Az Opel és a PSA már 2012 óta folytatott gyártási és technológiai együttműködést, amelynek legfrissebb gyümölcse az Opel Crossland városi szabadidő autó. Ennek nagyobbik verziója a Grandland az ősz folyamán kerül a szalonokba. A PSA 2,2 milliárd eurót fizetett a GM európai üzletágáért.

A GM pénzügyi igazgatója az Opel és a Vauxhall átvételének teljes költségét a nyugdíjalap-kötelezettségekkel együtt 5,5 milliárd dollárra (4,7 milliárd euró) tette. Az Opel és a Vauxhall 38 ezer alkalmazottat foglalkoztat hét európai országban, a létszám felét Németországban.