2023 január 28

Furcsa tények az autók világából

Évszázados történelem

Az első, emberi használatra alkalmas önjáró gépjármű 1769-ben került az utakra. Csaknem 250 éve! Ez egy gőzhajtású tricikli volt, amellyel az ágyúkat vontatták városszerte. 

Az ára viszont ennél is megdöbbentőbb: 8 ezer fontba került, ami mai árfolyammal számolva csaknem 2,9 millió forint.

Az első “modern” autónak a Benz Patent-Motorwagent tartják, amelyre Carl Benz német feltaláló 1886-ban kérte a szabadalmat.

Az “első tömeggyártású autó” címmel pedig a Ford T modell büszkélkedhetett, 1913-ban. Három évvel később már a világ összes autójának 55 százaléka ez a típus volt.

A rekordot azóta sem sikerült megdöntenie egyetlen gyártónak sem. 

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az elmúlt évtizedek “sztárautói”

Az 1964-es Pontiac GTO-t az autóipar szinte egyértelműen az első “izomautónak” tartja. A Pontiac a ’60-as évek elején még egyedül indult ezért a címért, de 1968-ra már komoly konkurenciája volt a cégnek.

A Pontiac 1969-es GTO-ja, a “The Judge” egy TV-show híres kabaréjelentete után kapta a nevét.

A “The Judge” egyébként az első autó, amiről egy konkrét rock-videóklip készült: az autó eredeti TV-reklámjában Paul Revere és a Raiders énekeltek egy dalt, amit a kocsiról írtak.

Azonban a Pontiac egy másik autója, a Trans Am is filmsztár volt: ez a járgány szerepelt a “Smokey and the Bandit” című filmben. A produkcióhoz négy ilyen típusú kocsit biztosított a cég, mindegyik súlyosan megsérült a gyártás során.

A gyártó népszerűségét mutatja az is, hogy a The Monkees minden tagja kapott egy új Pontiac GTO-t. A TV-show szerződésében ugyanis az szerepelt, hogy mindenkinek ját egy “luxusverda”, személyes használatra.

A Ford Mustang 1964-ben debütált. Hivatalosan a New York-i Flushing Meadows világkiállításon mutatkozott be.

Ugyanezen a napon közel 22 ezer Mustangot értékesítettek Amerika-szerte.

Még több érdekesség

Az első Chevrolet Camaro, ami legurult a gyártósorról, fekete volt.

Eredetileg Panthernek hívták.

A Chevrolet Corvette-nek nincs 1983-as változata. A Chevy inkább kihagyott egy évet, és 1984-ben bemutatott egy teljesen új modellt. Prototípusok azonban készültek a ’83-as autóhoz is, amit a Bowling Green-i Nemzeti Corvette Múzeumban lehet megtekinteni.

A Porsche 916-nak mindössze 11 prototípusa létezik.

Ez a világ egyik legritkább autója, mivel hamarosan átvette a helyét a kevésbé költséges Porsche 911.

A nyilvános árverésen értékesített autók közül pedig egy 1954-es Mercedes-Benz W196R az abszolút csúcstartó.

Az egykori Formula 1-es versenyautó mindenidők legdrágábban elárverezett modellje: 2013-ban 30 millió dollárért vitték el. Ez megközelítőleg 7600 millió forintot jelent a mai árfolyamon.

Olvastad már? Idén is nagyot robbantanak az autógyártók – mutatjuk, mivel!
Piacra dobja első elektromos autóját az Audi és a Jaguar, jön az új, sportosan vezethető Ford Focus, de a BMW, a Toyota és az Opel is mutat még meglepetéseket ebben az évben. Mutatjuk a részleteket! Ha pedig 2017 legkeresettebb autói érdekelnének, ide kattints!