2023 január 28

Forintba menekíthetik a zloty vagyonokat

Gyengélkedik a forint. Vajon merre mozdulhat a magyar deviza jegyzése az euróval szemben?

Érik a korrekció

Rövid távon vissza korrekciót várunk az erős oldalra – mondta Puskás Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. deviza üzletkötője. Hozzátéve: a 312-313-as szintek tesztelése várható.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Ezt a várakozást főként arra alapozhatjuk, hogy sanszos a magyar felminősítés a Fitch Ratings részéről. Bár az ettől remélhető hatás marginális, arra már a spekulációs nyomás is elegendő, hogy kisebb korrekcióra kerüljön sor.

Erre erősíthet rá egy esetleges lengyel leminősítés, amennyiben átsúlyozásra kerülne sor, s a zloty eszközökből forinteszközökbe áramolna a pénz.

Középtávon sanszos a sávváltás

Mindezzel együtt sem várhatunk rövid távon 310 forint alatti eurót, mert ezt az MNB nem látná szívesen, s már a kamatcsökkentést is „belengették”.

Ugyanakkor középtávon, arra számít az üzletkötő, hogy közelebb kerül a kurzus a 320-as euróhoz, mint a 310-eshez. Más szóval, a mostani 310-315-ös sávból áttérhetünk a 315-320-as sávba.

Kétesélyes a lengyel leminősítés

A piaci szereplők többsége azzal számol, hogy a Moody’s a lengyel államadósságot leminősíti, vagy legalább a kilátásokat rontja – mondta Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A lengyel leminősítés hatása azonban kettős lehet. Egyfelől, gyengítheti a forintot az a körülmény, hogy a lengyel gazdaságpolitika hasonló a magyarhoz. Másrészt, valóban elképzelhető tőke átáramlás a zloty eszközökből a forinteszközökbe.

Kérdés, hogy a két hatás kiegyenlíti-e egymást, illetve, hogy melyik lesz erősebb a másiknál? Ennek megfelelően erősítheti vagy gyengítheti a forintot a Moody’s döntése.