2023 szeptember 22

Felszámolják a magyar Praktiker anyavállalatát is

A vagyonfelügyelő Christopher Seagon, aki egyben a többi operatív Praktiker vállalat felszámolóbiztosa is.

A magyar Praktikert nem érinti a lépés

A Baumarkt Praktiker International GmbH kérelme továbbra sem jelenti a leányvállalatok, így a magyar Praktiker csődjét, hiszen az üzletmenet – mint ahogy korábban is – Németországtól függetlenül, önállóan bonyolódik – hangsúlyozza a magyar cég közleménye, amely szerint a lépés azért történt, mert valamennyi nem németországi Praktiker-cég eladás előtt áll, előrehaladott tárgyalási fázisban.

A valamennyi érdekeltségét együttvéve 20 ezer embert foglalkoztató Praktiker AG július elején közölte, hogy fizetésképtelenné vált. A cégcsoport csődgondnokai szeptember elején jelentették be, hogy mivel nem sikerült befektetőt találni a 130 tagú németországi Praktiker barkácsáruház-hálózat üzemeltetésének folytatására, a márkát kivezetik a német piacról. A konszernhez tartozó Max Bahr áruházlánc megmaradhat, átvételéről több szakmai és pénzügyi befektetővel tárgyalnak jelenleg is.

A magyarországi leányvállalat korábban azt közölte: nem érinti a Praktiker magyarországi áruházainak működését a németországi csődhelyzet, mivel a konszernen belül a külföldi leányvállalatok önálló cég, a Baumarkt Praktiker International GmbH működési körébe tartoznak. Ez a cég kérte most a felszámolási eljárás megindítását.

Még az idén eladhatják a magyar céget

Iparági források az MTI-nek úgy nyilatkoztak, hogy szakmai és pénzügyi befektetők is érdeklődnek a Praktiker leányvállalatai, köztük a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. iránt, amelynek eladása még az idén megtörténhet.

A vételi ajánlatok befogadására, illetve a tárgyalások lefolytatására a Praktiker németországi központja az ausztrál Macquarie Groupot kérte fel. A Praktiker egyben, de külön-külön is értékesítené a Németországon kívüli leányvállalatait.

Több piaci szakértő szerint a magyarországi Praktiker érdekeltségek jó befektetések lehetnek, még akkor is, ha az utóbbi években komoly veszteségeket szenvedett a vállalat a gazdasági válság és a keresletcsökkenés hatására.

Az áruházak zavartalanul üzemelnek

Karl-Heinz Keth, a Praktiker Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére október elején sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a magyarországi Praktikerek értékesítéséről szóló információt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az áruházak zavartalanul működnek. A Praktiker jelenleg 19 nagy alapterületű egységet és két mini-áruházat működtet Magyarországon, és 1200 embernek ad munkát.

A társaság 2012-ben 27,7 milliárd forint árbevétel ért el, vesztesége 2,5 milliárd forint volt, ami 600 millió forintos csökkenés 2011-hez képest. A magyar cég a gazdasági válság miatt, 2008 után fordult veszteségbe, de az ügyvezető igazgató júliusban azt mondta: már lábalnak ki belőle, és a cég a jelenlegi veszteséget képes kezelni.