2024 május 23

Fellendülhet az építőipar az idén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint az építőipar termelése idén júniusban a kiigazítatlan, és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 12,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés az előző havi szinten volt júniusban. Az első félévben az építőipar termelése 7,2 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A termelés júniusi növekedéséhez – a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett – az épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá a KSH szerint.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője az MTI-nek elmondta: az építőipar teljesítménye elsősorban az állami megrendeléseknek köszönhetően nő az év eleje óta, miközben havi összehasonlításban az év második felében lelassult a szektor emelkedése. Az éves növekedés azért lehetett 12,4 százalék, mert tavaly éppen a júniusi hónap volt a leggyengébb az építőiparban – tette hozzá. A következő hónapokban az elemző szerint az éves index egyre kisebb lehet, a tartós növekedéshez elsősorban nem állami megrendelések kellenének egyebek mellett az új irodaépületek építése, és a lakásépítések területén – jelezte Árokszállási Zoltán.

Az Erste elemzője arra számít, hogy a felemás kilátások ellenére – miközben várhatóan az állami megrendelések húzzák az építőipar teljesítményét – éves átlagban érdemi emelkedést tud majd felmutatni a szektor. A növekedés mértékét az elemző nem számszerűsítette, mivel ehhez véleménye szerint az év hátralévő részében is emelkedés szükséges havi szinten is, amely azonban még bizonytalan.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője a frissen közölt adatok kapcsán hangsúlyozta, hogy az ágazat, évek óta tartó mélyrepülés után a kilábalás jeleit mutatja. Kifejtette, hogy az utóbbi 3 hónapban a stabilizálódás, óvatos javulás jeleit mutatta az építőipar, és ezt a mostani adat is megerősíti. Emlékeztetett arra, hogy a bruttó hazai termék (GDP) második negyedéves növekedéséhez is hozzájárult az építőipar, amely bár csak 4-5 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, jelentős tényező. Tóth Gergely szerint az állami megrendelések húzzák az építőipart, a lakásépítés továbbra is alacsony szinten van; ha ezt is ösztönözné a kormány valamilyen módon, még jobb lenne az építőipar teljesítménye.

A szakértő elmondta: a szerződésállomány volumenének növekedése jó jel a jövőre nézve, és azt mutatja, hogy a szektor lendülete kitarthat a következő hónapokban, akár fokozódhat is. Ő is azt mondta: 2013-ban további javulás várható az építőiparban, éves átlagban nőhet a termelés volumene.

Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke az MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy vélekedett: az év végére – a 2013-ban véget érő EU-s költségvetési ciklus végére – felgyorsult az uniós támogatások felhasználása, a még jelenlévő szabad források odaítélése és sikeres lehívása is kapaszkodót jelenthet az ágazat számára az elkövetkező évben.

Bizakodásra ad okot szerinte, hogy az építőipar volumenének folyamatos csökkenése megállni látszik, ugyanakkor az elmúlt évek alacsony kibocsátása egyértelműen érezteti negatív hatását az ágazat teljesítőképességén. A szakértő szerint a tavalyi alacsony bázishoz képest a júniusi és az első féléves adat is jelentős növekedés, bár a 2007 óta tartó folyamatos visszaesés miatt fordulatról egyelőre korai lenne beszélni.