2024 március 04

Fellendülhet a gazdaság az euróövezetben

Nőtt a hazai össztermék

Az Eurostat által kedden közzétett előzetes adatok szerint az euróövezet 19 tagállamában szezonális kiigazítással számolva 0,6 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék (GDP) április-júniusban az előző negyedévhez képest. Éves összehasonlításban 2,1 százalék volt a növekedés üteme.

Az Európai Unió 28 tagállamában ugyancsak 0,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék negyedéves összevetésben, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 2,2 százalék bővülést mértek.

Az idei első negyedévben az euróövezet és az unió gazdasága is 0,5 százalékkal növekedett negyedéves szinten, éves összehasonlításban pedig 1,9 százalékos, illetve 2,1 százalékos volt a bővülés, azaz április-júniusban egyértelműen gyorsult a növekedés.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslést augusztus 16-án, a harmadik, végleges becslést pedig szeptember 7-én hozza nyilvánosságra a Eurostat.

8 éves mélyponton a munkanélküliség az eurózónában

Az Eurostat hétfői adataiból pedig az derült ki, hogy csökkent a munkanélküliek száma és több mint nyolcéves mélypontra esett a munkanélküliségi ráta júniusban az euróövezetben. Ez arról tanúskodik, hogy Európa gazdasági fellendülése tovább erősödik.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) hétfőn közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben 9,1 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta júniusban, ami 2009 februárja óta a legalacsonyabb érték. Májusban 9,2 százalékon, tavaly júniusban pedig még 10,1 százalékon állt a mutató.

A 28 tagú Európai Unióban a májusival megegyező 7,7 százalékon maradt munkanélküliségi ráta – ez 2008 decembere óta a legkedvezőbb mutató. Egy évvel korábban, 2016 júniusában 8,6 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Júniusban 18 millió 725 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 14 millió 718 ezren az euróövezetben.