Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Felívelő pályán a világgazdaság

Alacsony volt a volatilitás

Egy másik nagy londoni elemzőház, az Oxford Economics ugyancsak pénteken ismertetett prognózisában a konszenzusos átlagnál jóval magasabbra emelte az euróövezeti növekedésre szóló prognózisát.

A Moody’s átfogó pénzügyi elemzése – Moody’s Financial Monitor – szerint a globális piaci volatilitás alacsony volt az idei év eddigi szakaszában, elsősorban a befektetési eszközök árfolyamerősödése és a politikai feszültségek enyhülése miatt. Az adóskockázati felárak és a törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásai ennek megfelelően viszonylag stabilak voltak, a nagy részvénypiacokon továbbra is bőséges a likviditás.

Belendülnek a G20-ak

A Moody’s kimutatása szerint a rendszerszintű kockázatok enyhülését jelzi, hogy a befektetésre nem ajánlott besorolású vállalati adósok kötvénykötelezettségeinek kockázati prémiuma a befektetési osztályzatú vállalati adósok kötvényhozama felett alacsony szinten, 200-300 bázispont környékén stabilizálódott az Egyesült Államokban és az euróövezetben egyaránt.

A Moody’s ebben a környezetben azzal számol, hogy a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok alkotta G20-csoport átlagos gazdasági növekedése az idén és jövőre is valamivel meghaladja a 3 százalékot a tavaly mért 2,6 százalékos átlag után.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az amerikai gazdaságban a cég londoni elemzői az idén 2,4 százalékos, 2018-ban 2,5 százalékos növekedést várnak.

247 milliárdos adósság

A hitelminősítő egy külön elemzésben kimutatta azt is, hogy a „bukott angyallá” válástól – vagyis a befektetésre ajánlott osztályzat elvesztésétől – veszélyeztetett vállalatok száma a cég globális besorolási listáján az idei első fél év végén 51 volt az egy negyedévvel korábbi 55 helyett.

A „bukott angyal” (fallen angel) a befektetésre ajánlottból spekulatív kategóriába visszasorolt kereskedelmi és államadósok megjelölése a hitelminősítői zsargonban.

A még befektetői osztályzatú, de ennek elvesztésével fenyegetett adósok besorolása a Moody’s osztályzati módszertana alapján a befektetési ajánlású sáv alsó szélét jelentő „Baa3”, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással, vagy negatív előjelű figyelőlistás státusszal.

A Moody’s friss kimutatása szerint az ilyen helyzetben lévő vállalatok összesített adósságállománya a június végi állapot alapján 247 milliárd dollár volt az első negyedév végi 291 milliárd dollár, illetve a tavaly ilyenkor mért 293 milliárd dollár helyett.

Optimista prognózis

Viszonylag derűlátó globális előrejelzést ismertetett pénteken az Oxford Economics is. Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdaságkutató műhelyének elemzői féléves helyzetértékelésükben közölték: a világgazdaság egészében korábbi várakozásuknál valamivel jobb, 2,8 százalékos növekedésre számítanak az idén, annak ellenére is, hogy radikálisan, az általuk eddig várt 1200 milliárd dollárról 500 milliárd dollárra vették vissza az amerikai kormány gazdaságösztönző költségvetési programjának összegére szóló, tíz évre előretekintő prognózisukat.

A ház az euróövezetben 2,2 százalékos átlagos növekedéssel számol 2017 egészében, elismerve, hogy ez messze meghaladja az 1,9 százalékos bővülést valószínűsítő széleskörű elemzői konszenzust.

Az Oxford Economics londoni elemzői ebben a környezetben arra számítanak, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) a jelenlegi 60 milliárd euróról már 2018 januárjában 40 milliárd euróra, 2018 második felében 20 milliárd euróra csökkenti a mennyiségi enyhítési ciklus keretében eszközvásárlásra fordított likviditásinjekció havi összegét.

A ház 2017-ben már nem vár további szigorítást az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve részéről, és jövőre is csak két Fed-kamatemelést valószínűsít.