Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Felemás számok az óriásoktól

Elemzők is ezt várták

A párizsi központú gyógyszeripari konszern hétfőn közölte, hogy nettó nyeresége 0,5 százalékkal 1,7 milliárd euróra esett vissza éves szinten, ez megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak. Az árbevétel ugyanakkor 5,5 százalékkal 8,66 milliárd euróra emelkedett, elemzők előzetesen 8,7 milliárd euróval számoltak.

Az Egyesült Államokban csökkent a diabétesz elleni gyógyszerek értékesítése, főleg azért, mert visszaestek a Lantus nevű készítmény eladásai, amelynek szabadalma 2015-ben kifutott. A cukorbetegség elleni készítmények a Sanofi árbevételének mintegy 20 százalékát adják. Az eladások a második negyedévben 15 százalékkal csökkentek.

A vállalat nagy sikereket remél idén piacra dobott Dupixent nevű ekcéma elleni készítményétől, amelynek eladásai eddig nagyon kedvezően alakultak – mondta el hétfőn Olivier Brandicourt, a Sanofi vezérigazgatója.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nálunk is jelen van

Magyarországon a Sanofi a Chinoin révén van jelen, amelyet 1991-ben vásárolt meg. Tavaly ősszel jelentették be, hogy a Sanofi Aventis Zrt. ötmilliárd forintból fejleszti miskolci gyárát. A mintegy ötszáz embert foglalkoztató miskolci gyár évente közel 90 milliárd forint értékben állít elő steril körülmények között injekciós készítményeket és egyszer használatos fecskendőket, a miskolci üzem a vállalat magyarországi termelésének jelentős részét adja.

A világ egyik vezető egészségügyi vállalataként ismert Sanofi a Chinoin örökségére építve a magyar gazdaság egyik legjelentősebb szereplőjévé vált, Magyarországon csaknem kétezer embert foglalkoztat, három gyártóegységével és egy disztribúciós platformjával a magyar gazdaság 20 legnagyobb vállalata közé tartozik, míg az exportőrök között a 14. helyet foglalja el. A nyilvános cégadatok szerint a Sanofi Aventis Zrt. 169 milliárd forint árbevételt ért el 2015-ben.

Duplázott

A Heineken értékesítése mennyiségben 2,6 százalékkal nőtt az év első hat hónapjában éves összehasonlításban, a holland vállalat összesen több mint 100 millió hektoliter sört értékesített az első fél évben. A céghez világszerte több mint 250 márka, egyebek között az Amstel, a Desperados és a Krusovice tartozik.

A vállalat első féléves profitja éves összehasonlításban csaknem 50 százalékkal, 871 millió euróra emelkedett, az eladások pedig 3,8 százalékkal, 10,48 milliárd euróra emelkedtek.

Jean-Francois van Boxmeer, a konszern vezetője hétfőn elmondta: az eredmények ismeretében a vállalat idei üzleti céljai nem változtak a nehéz piaci körülmények és a várható negatív árfolyamhatások ellenére.

A Heineken részvénye hétfőn délután öt óra körül 0,03 százalékos pluszban, 88,38 eurón állt az amszterdami tőzsdén.

Rekord bírság

Július közepén rekordösszegű, 26,7 millió eurós bírságot szabtak ki a Heineken Athenian Brewery nevű görögországi leányvállalatára, mivel az visszaélt piaci erőfölényével.

John-Paul Schuirink, a Heineken N.V. vállalati kommunikációjáért felelős vezetője az ítélet kapcsán elmondta: a holland vállalat tisztában van Athén közigazgatási fellebbviteli bíróságának döntésével, a vállalat a döntést és a következő lépések megtételét vizsgálja.

Július elején erősítették meg a vállalat illetékesei, hogy disztribúciós és logisztikai központtá alakítja át fokozatosan martfűi üzemét a Heineken Hungária a következő 12 hónapban, Martfűről a sörgyártás Sopronba kerül át, miközben a soproni sörgyárban folytatódnak a létszámnövekedéssel is járó fejlesztések.