Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Évről évre növekszik a betörések száma Magyarországon

A Belügyminisztérium által nemrég nyilvánosságra hozott statisztika szerint 2009 óta folyamatosan növekszik a betörések száma Magyarországon, 375.382-ről 451.512-re, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent az elmúlt négy évben.  A statisztikák szerint hasonló  a tendencia egész Európában: 2007 és 2010 között átlagosan 7 százalékkal emelkedett a betöréses vagyonelleni bűncselekmények száma. Különösen súlyos a helyzet Görögországban, ahol 60 százalékkal, illetve Romániában, ahol több mint 30 százalékkal emelkedett a mutató.

 

A khdirektbiztositas.hu tapasztalata szerint betöréses lopások elkövetési módját továbbra is gyakran az ingatlanok tulajdonosainak szokásai alakítják. Így például továbbra is gyakoriak a betöréses lopások az időszakosan használt nyaralókban, hétvégi házakban. Ugyanígy gyakori a nem megfelelő gondossággal lezárt ingatlanokba történő betörés a nyitva felejtett ablakok, erkélyajtók kihasználásával vagy az építés alatt lévő ingatlanokba történő betörés. A khdirektbiztositas.hu adatai szerint területileg különösen veszélyeztetettek a sűrűn lakott városközpontok – ahol a lakók nem ismerik egymást -, illetve nyaralóövezetek és tanyák.

 

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese azt javasolja, hogy lakásbiztosítás kötésekor érdemes érdeklődni, hogy milyen védelmi szint meglétéhez köti a biztosító a biztosítást. „Mechanikus és elektronikai védelmi megoldások egész tárháza áll ma már rendelkezésre, ezek közül a biztosítók által minősített termékeket érdemes választani. A digitális rögzítőrendszerek terjedésével akár arra is lehetőség van, hogy a tulajdonos okostelefon segítségével nyomon követhesse az ingatlanja körüli történéseket”- mondta el a szakértő.