2023 március 22

Európa vezető vállalkozásai még mindig aggódnak a Brexit miatt

A Gyáriparosok Európai Kerekasztala, amely Európa vezető vállalkozásainak több mint ötven százalékát képviseli, az Európai Bizottság december 14-i tanácskozása kapcsán hívja fel a figyelmet Európa jövőjére az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt. 

Három kérdésben várnak azonnali lépéseket

A Gyáriparosok Európai Kerekasztala három elvi jelentőségű és azonnali megoldásra váró feladat napirendre tűzését sürgeti.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

Az első a kereskedelmi kapcsolatokat érinti, azért, hogy amint az Egyesült Királyság 2019 márciusában hivatalosan is kilép az Európai Unióból a jelenlegi kereskedelmi viszonyokhoz rendkívül hasonló felállás létrejöhessen.

„A vállalkozásoknak bizonyosságra és stabilitásra van szükségük, méghozzá nem egy év múlva, hanem most azonnal, hogy megvalósíthassák azokat a beruházásokat, és meghozhassák azokat a kereskedelmi döntéseket, amelyek majd 2019-től lépnek hatályba” – mondja állásfoglalásában Benoît Potier, az ERT elnöke, az Air Liquide elnök-vezérigazgatója.

„Ennek hiányában döntésképtelenséggel, a beruházások elmaradásával, és a munkahelyteremtés megszűnésével kell számolnunk” – hívja fel a figyelmet a szakember.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Összehangolt átállás és kiszámítható jövő

A második elvárás, amit a Gyáriparosok Európai Kerekasztala szorgalmaz, az a kereskedelmi és szabályozási kérdések maximális mértékű összehangolása az átállási időszak folyamán. Ha az átállás felborítja a fennálló szabályokat, az gátat szabhat az európai gazdasági növekedést meghatározó, szoros kereskedelmi és beruházási kapcsolatoknak, munkaerő- és adatáramlásnak.

Harmadrészt a kiszámíthatóság és tervezhetőség érdekében hatékonyan és ezáltal gyorsabban kellene a hosszú távú kereskedelmi kapcsolatok megalapozását szolgáló tárgyalásokat lefolytatni. A Gyáriparosok Európai Kerekasztal tagjainak meggyőződése szerint mindez elengedhetetlenül fontos az európai gazdaság hosszú távú érdekeinek megóvása szempontjából. 

Az ERT elnökének, Benoît Potier állásfoglalásának eredeti szövegét itt olvashatják el.

Az ERT tagok által vezetett vállalatok Európa különböző országaiban, így többek között az Egyesült Királyságban is tevékenykednek. A cégek összbevétele meghaladja a 2250 milliárd eurót, együtt mintegy 6,8 millió embernek biztosítanak munkahelyet. Többségében Európán belül realizálódó, kutatás-fejlesztési beruházásaik összértéke meghaladja az 50 milliárd eurót. Az ERT egyetlen közép-európai tagja, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.