2023 december 10

Erről tanácskoztak a V4 agrárkamarái

Intenzívebb együttműködést sürgettek

A V4-ek agrárkamaráinak 65. ülését rendezték meg május 11-12-én a csehországi Brnóban, ahol a Magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKČR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Az ülésen meghívott vendégként részt vettek a Horvát Agrárkamara (HPK), a Szlovén Agrárkamara (KGZS) és a Farm Europe képviselői. A KAP 2020 utáni esetleges reformjával kapcsolatban az agrárkamarák képviselői egyetértettek abban, hogy intenzívebben kell együttműködni.

Felszólították az uniót

Megvitatták a kiskereskedők tisztességtelen piaci gyakorlatait és visszaélésüket a kiváltságos helyzetükkel a beszállítói-kiskereskedői kapcsolatokban. A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak képviselői arra kérik a nemzeti kormányok képviselőit, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament képviselőit, hogy az Európai Unió a tagállamokkal együtt fogadja el a szükséges jogalkotási és ellenőrzési intézkedéseket a kereskedelmi láncok tisztességtelen gyakorlatai szabályozásának és a szabályozás végrehajthatóságának biztosítására.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A mezőgazdaság további kiterjesztése helyett az úgynevezett intelligens és precíziós mezőgazdasági gyakorlatokat kell előmozdítani nemzeti és uniós szinten egyaránt, ami fokozott élelmiszertermeléshez vezet, ugyanakkor csökkenti az inputanyagok, mint például a műtrágyák, növényvédő szerek, üzemanyagok és a víz felhasználását – húzták alá a találkozón.