Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Ennyit ér a szőlő a tokaji bortermelőnek

Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása a Tokaji Borvidéken is kihívás elé állította termelőket. Azonban a termésüket gondosan szelektáló, minőségi alapanyagot előállító gazdálkodók a legjobb minőségi osztályok esetén akár a tavalyinál 50 százalékkal magasabb átvételi árakat is elérhetnek a Tokaj Kereskedőház által újonnan bevezetett differenciált árképzési rendszernek, valamint az október 9-étől érvényes áremelésnek köszönhetően. A leszüretelt szőlő minőségétől függően változó árazás célja, hogy a termelőket a prémium borok előállítására alkalmas alapanyag termeléséhez szükséges művelési és szüretelési módszerek alkalmazására ösztönözze – hangsúlyozzák a Tokaj Kereskedőház szakemberei.

hu_TokajKereskedhz_Kvg_Dl_2Áremelésről döntöttek

Az évjárati sajátosságokat és a piaci mozgásokat figyelembe véve, ugyanakkor a minőségi szempontokat változatlanul szem előtt tartva áremelésről döntött a Tokaj Kereskedőház vezetése. A Tokaji Borvidék legnagyobb borászataként jegyzett társaság október 9-től az egészséges szőlő felvásárlási árát kilogrammonként 80-120 forintról 140-170 forintra emelte a szőlő mustfokától függően. A botritiszes* szőlő esetén az ár a 19-23 mustfok közötti kategóriában 70 forintról 130 forintra, míg a borkülönlegességek alapanyaga a 23 mustfok feletti kategóriákban 150-250 forintról 200-300 forintra emelkedett. Ezzel szemben az éretlenül aszúsodni kezdő, tehát alacsony, 17-19 közötti mustfokú, de botritisszel fertőzött szőlő ára változatlanul 60 forint/kilogramm maradt.

A szüret eddigi tapasztalatai alapján, a csapadékos időjárás és a különböző gombás szőlőbetegségek miatt, a Tokaji Borvidéken 2014-ben a korábban becsültnél alacsonyabb termés várható. Ugyanakkor a minőségi termelés irányába forduló Tokaj Kereskedőháznak elsődleges érdeke, hogy elegendő jó minőségű szőlőt tudjon felvásárolni pl. a Tokaji Aszú készítése során az aszúszemek áztatásához használt ún. alapborok előállításához.

Minőségi szempontok döntenek

„Éppen ezért a Tokaj Kereskedőház vezetése úgy döntött, hogy az idén bevezetett differenciált árrendszer alapelveinek fenntartása mellett, a minőségi szempontokat követve emeli meg árait. Ezzel a társaság egyszerre ösztönzi a termelőket a jó minőségű szőlő válogatására és beszállítására, valamint tartja magát a korábban megfogalmazott minőségi elvárásokhoz” – fejtette ki Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.

hu_TokajKereskedhz_Szentvr_Dl_2A vállalatvezető szerint azok a termelők járnak jól, akik a Tokaj Kereskedőház javaslatának megfelelően igyekeztek kivárni a szürettel, illetve gondosan szelektálva, vagy akár több ütemre bontva kezdték meg a szüreti munkálatokat. Ők a kihívásokkal teli év ellenére megfelelő jövedelmezőséget érhetnek el idén is.

 Differenciált árképzési rendszer

Erre ösztönözte a termelőket a Tokaj Kereskedőház idén bevezetett differenciált árképzési rendszere is. A magas minőségű alapanyagot beszállító termelők munkáját kiemelt felvásárlási árakkal honoráló differenciált árazási struktúra iránymutató az egész borvidék számára.

A szisztéma lényege, hogy a társaság a kategóriánként eltérő felvásárlási árakkal igyekezett a minél jobb minőségű szőlő szüretelésére ösztönözni az érvényes felvásárlási szerződéssel rendelkező termelő partnereit. Cél volt, hogy a felvásárolandó szőlő egy része teljesen egészségesen, botritisz fertőzéstől mentes állapotban érkezzen be a vállalathoz. Ezt a szőlőmennyiséget a friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként tudják felhasználni. A szőlő másik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagaként. Erre tekintettel a Tokaj Kereskedőház már nyár óta minden szerződött partnerének a válogatva szedést javasolta módszerként, amellyel a legjobb alapanyag minőséget és átvételi árakat lehet elérni.

hu_TokajKereskedhz_Szegi_Pince_2Elindult a szüret

A szüret hagyományosan a Sárgamuskotály szedésével indult szeptember közepén, majd ezt követően október 3-án kezdődött el a Furmint, Hárslevelű, Zéta, Kabar és Kövérszőlő fajták felvásárlása. A differenciált árrendszernek és az október 9-től érvényes áremelésnek köszönhetően a termésüket gondosan szelektáló, minőségi alapanyag előállítására képes gazdálkodók idén a minőségi kategóriákban átlagosan 25-50 százalékkal magasabb átvételi árakat érhetnek el a tavalyi szürethez képest.

„Annak oka, hogy az alacsony mustfokú, de botritisszel fertőzött szőlő árát a társaság változatlanul hagyta az, hogy ez az alapanyag csak az olcsó kategóriájú, félédes vagy sűrítménnyel édesített borok készítésére alkalmas. Márpedig ezek a jövőben nem lehetnek részei a minőségi irányba forduló tokaji termékpalettának” – fejtette ki Goreczky Gergely. A vezérigazgató szerint a társaság stratégiai céljaival összeegyeztethetetlen az a korábbi gyakorlat, hogy a gyengébb minőségű szőlőt ugyanolyan áron vegye át, mint a fáradságos többletmunkával előállított minőségi alapanyagot.

Prémium Termelői Program

Külön kategóriát képez a Tokaj Kereskedőház idén tavasszal meghirdetett Prémium Termelői Programjához csatlakozott területekről felvásárolt szőlő. A hektáronkénti maximum 80 mázsás terméskorlátozás mellett művelt, folyamatosan ellenőrzött ültetvényekről a Tokaj Kereskedőház minden minőségi kategóriában 40 százalékos felárat fizet a termelőknek, a kiemelkedően magas átvételi árakkal ellentételezve a gazdálkodóknak a szigorú termelési feltételek betartását.

Minőségi forradalom

A térség legnagyobb borászati vállalataként és integrátoraként jegyzett Tokaj Kereskedőház tavaly hirdette meg a tokaji minőségi forradalmat, amelynek célja a Tokaji Borvidék új fejlődési pályára állítása, s a minőségi termelés fókuszba helyezése. „A társaságnál bevezetett új árképzési rendszer a minőségi megújulás eddigi egyik leginkább kézzelfogható lépése a vállalatnál elindított technológiafejlesztési beruházások mellett. Ugyanis a magas minőségű alapanyag elengedhetetlen a Tokaji Borvidék és a Tokaji Bor elismertségének növekedéséhez, valamint a Tokaji márka piaci sikeréhez” – idézte a cég által kiadott közlemény Goreczky Gergelyt.

Időzítését tekintve utoljára az aszúszemek felvásárlása kezdődött meg október 6-án. Az aszúszemekért fizetendő – minőségtől függően – 2000-2400 forintos kilogrammonkénti ár döntő lehet az egyes termelőknél abban, hogy a nyári esős időjárás ellenére sikerül-e eredményesen zárniuk az idei szüreti szezont. „Időjárástól függően az aszúfelvásárlás akár hetekig is eltarthat, s optimális esetben akár 2000 mázsa aszúszemet is készek vagyunk megvásárolni a szőlőtermesztőktől. Megfelelő minőség esetén pedig nem csak a szerződött partnereinktől, hanem minden tokaj-hegyaljai szőlőtermelőtől átvesszük az aszúszemeket” – mondta Goreczky Gergely, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.