Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Emelték a tétet – elkelhet a sörgyár

A belgiumi központú AB InBev szerdán közölte, hogy részvényenként 42,15 fontot, összesen 68 milliárd fontot kínál a londoni székhelyű SABMiller részvényeiért, miután korábbi két, 38 fontos, illetve 40 fontos ajánlatát a SABMiller visszautasította. Az ajánlat egyelőre semmire sem kötelez, a vállalatnak október 5-ig kell kinyilvánítania „szilárd szándékát ” az ajánlattételre. A SABMiller részvénye 1,6 százalékkal 36,68 fontra emelkedett Londonban.

A londoni cég azonban közölte, hogy „amint tudja” összehívja az igazgatótanácsot, mert az ajánlat nincs minden részvényese ínyére. „A SABMiller a globális söripar koronagyémántja (…..) Az AB InBev-nek kell a SABMiller, de opportunista és számos feltételt tartalmazó ajánlatot tett (…) és számottevően alulértékeli cégünket” – mondta Jan du Plessis, a SABMiller vezérigazgatója.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az AB InBev azt is felajánlotta, hogy a SABMiller részvényeinek 41 százaléka erejéig hajlandó részben készpénzzel, részben saját részvényeivel fizetni, ami feltehetőleg vonzó lehet az összesen 40,6 százalékot birtokló két főrészvényes, az amerikai Altria dohányipari konszern és a Santo Domingo család számára.

Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka lehet, miután a „négy nagy”, az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják. A fúzióval az Euromonitor felmérése szerint az új konszern a globális sörpiac 30 százalékát tartaná kézben, jóval megelőzve a 10 százalékos piaci részesedéssel bíró Heineken NV-t. A holland vállalat is erősíti pozícióit, mintegy 700 millió euróért megvásárolja a brit Diageo szeszipari konszern söripari részlegét.