2023 január 29

Eljön végre a megváltás a Fitchtől?

Mit lép a Fitch?

A Fitch várhatóan pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

Londoni elemzők szerint nem kizárt, hogy a cég már most visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába a magyar osztályzatokat, bár vannak olyan vélemények is a Cityben, amelyek szerint az ideinél magasabban kijelölt jövő évi államháztartási hiánycél miatt a Fitch halaszthatja a szuverén magyar besorolás javítását.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A Fitch Ratings november 18-án ismét napirendre veszi a magyar államadós-osztályzatok felülvizsgálatát.

A Moody’s nem vizsgált minket

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody’s Investors Service három, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s két-két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A Moody’s első időpontja március 4-én volt, ám ez a cég akkor nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, sem annak – egyébként felminősítés lehetőségére utaló pozitív – kilátását, így nem is jelentett be módosításokat. A Moody’s idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án és november 4-én szerepel.

A Standard & Poor’s március 18-án változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország besorolását, és legközelebb szeptember 16-án vizsgálja Magyarországot.

A három nagy hitelminősítő közül a Moody’s és a Fitch tart érvényben pozitív kilátást a magyar adósbesorolásokra. Mindhárom cég egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – az S&P és a Fitch “BB plusz”, a Moody’s “Ba1” – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.