2024 április 16

Elindult a közös cseh-szlovák-magyar árampiac

Az együttműködés jelentősen javíthatja Magyarország és a régió ellátásbiztonságát, és kedvezőbb piacra jutási lehetőséget kínálhat a hazai erőműveknek. A piac-összekapcsolás emellett elengedhetetlen feltétele az egységes európai villamosenergia-piac 2014-es létrehozásának.

A Mavir közleménye szerint a három közép-európai ország rendszerirányítói és szervezett villamosenergia-piacokat működtető társaságai már további országokkal is tárgyalnak a közös árampiachoz való csatlakozásról. Az egyeztetéseket elsőként Lengyelországgal és Romániával kezdték meg – olvasható a Mavir közleményében.

A piacok összekapcsolása a határkeresztező kapacitások jobb kihasználását és a napi export-import lehetőségek megkönnyítését teszi lehetővé. A három összekapcsolt piac együtt olyan mértéket képvisel, ami az összekapcsolt szervezett piacokon megnövekedett ellátásbiztonságot, nagyobb likviditást és – ebből következően – kisebb áringadozást eredményez – olvasható a projektben résztvevők közös sajtóközleményében.

A közlemény emlékeztet, hogy a cseh, szlovák és magyar villamosenergia-tőzsdék, rendszerirányítók és nemzeti energiaszabályozó hatóságok által 2011. május 30-án aláírt kölcsönös szándéknyilatkozatot követően a projektet az egyes nemzeti villamosenergia-tőzsdék (OTE, OKTE és HUPX) és átviteli rendszerirányítók (CEPS, SEPS és MAVIR) – a minisztériumok és a nemzeti regulátorok (ERU, URSO és MEH) által nyújtott intézményi támogatás segítségével – dolgozták ki.

Az összekapcsolással bevezették a határkeresztező kapacitások implicit allokációját, amely a közép-nyugat-európai (CWE) régióban használatos algoritmussal kompatibilis áralapú piac-összekapcsolási mechanizmust alkalmaz, valamint a felek készen állnak arra, hogy – az egységes európai villamosenergia-piac megteremtése felé tett következő lépésként – bevezessék a közép-kelet-európai (CEE) és az északnyugat-európai (NWE) régiók közös, áramlásalapú piac-összekapcsolását.

A HUPX honlapján olvasható ismertető szerint az összekapcsolt cseh-szlovák-magyar villamosenergia-piac elérhetősége mindazon piaci szereplőknek biztosított, amelyek már tagok valamelyik érintett áramtőzsdén. A legfontosabb változást az jelenti, hogy az érintett határkeresztező kapacitások kezelése implicit módon történik a villamos energia kereskedelmével együtt – szemben az eddigi kétlépcsős, explicit eljárással -, így nem kell külön kapacitás-aukción beszerezni azokat. Ez a kapacitások optimálisabb kihasználását segíti elő, ami egyben nagyobb határkeresztező forgalmat is indukálhat.