2023 december 10

Elgyengült a forint a hét végére

Így telt a forint hete

A forint ezen a héten gyengült az euróval szemben, azonban először korrigálni tudta a veszteségeket. Az üzletkötések a hét folyamán a 310,5 – 313 HUF/EUR árfolyam sávban mozogtak, csütörtökön 17 óra körül a forintot 311,7 HUF/EUR szinten jegyezték. Pénteken az euró jegyzése 312,96 forintra erősödött estére, így a hetet gyengüléssel zárta.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

A hét elején nem történt érdemi változás a HUF/USD devizapár körül. Kedden az esti órákban a forint 284,3 HUF/USD árfolyam szintre erősödött, azután szerdán visszatért az eredeti értékekhez. Csütörtök délután az árfolyam 286,7 HUF/USD érték körül mozgott, pénteken a jegyzés 287,25 forintra emelkedett.

Idegesség a piacokon: Le Pen továbbjutott

Már túl vagyunk a francia elnökválasztás első fordulóján. Marine Le Pen bejutása a második fordulóba komoly aggodalomra ad okot a piacokon, és ha előnye növekszik Macronnal szemben, nagy a valószínűsége a piacok növekvő változékonyságának.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Továbbra is változatlanok a hitelkamatok

Az MNB keddi ülésén változatlanul hagyta a hitelkamatokat. A fő hitelkamatláb továbbra is 0,9 százalék maradt, a megállapított betéti kamatláb -0,05 százalékos negatív tartományban, a lombard hitelek ügyleti kamata továbbra is 0,9 százalék.

A nem-konvencionális monetáris eszközök vonatkozásában az MNB „újabb” – 2016 júliusa óta bevezetett – kedvelt eszközével, a jegybank három hónapos betéteinek plafonjával kapcsolatban legkorábban a júniusi ülésen várható további változás, mivel a bank negyedévente szavaz a plafon mértékéről. Ezen eszköz paraméterei utoljára márciusban változtak, amikor a maximálisan letétbe helyezhető eszközök nagysága 500 milliárd forintra csökkent a második negyedév végéig.

Az MNB kedden azt nyilatkozta, hogy a betéti eszközre vonatkozó plafon a monetáris politika súlyponti eszköze. Hozzátette, hogy továbbra is tervezi a monetáris feltételek lazítását, valamint a gazdasági fejlődés támogatását a piaci kamatlábakra gyakorolt lefelé irányuló nyomás segítségével – írja az elemzés.