2024 május 30

Ezek lesznek az idei év fitnesztrendjei

A McKinsey & Company globális vezetési tanácsadó cég legfrissebb kutatása szerint a fogyasztók 81 százaléka állítja, hogy fontos számára a wellness, sőt, a megkérdezettek több mint 50 százalékánál a mindennapos prioritások közé tartozik. Ebbe a kategóriába számos terület, így például az egészség, a fittség, a tudatos jelenlét, a sport, valamint a táplálkozás is beletartozik. Nem csoda, ha a wellness piac globálisan éves szinten 5-10 százalékkal bővül. De milyen trendek mozgathatják ezt a szegmenst idén?

Az Amerikai Sportorvosi Főiskola (ACSM) 2007 óta minden évben összegyűjti a legfontosabb fitnesztrendeket. Ennek érdekében többezer fitnesz és wellness szakembert – köztük személyi edzőket, egészségügyi szakembereket, fiziológusokat és edzőterem tulajdonosokat kérdeznek meg szerte a nagyvilágból. Az ACSM idén 10 fontosabb trendet határozott meg.

Természetesen ahogy az előző években, úgy idén is folytatódni fog a digitalizáció, azon belül is a perszonalizáció. „A fitnesz szektor sem kivétel ez alól, ugyanis az összekapcsolt, multimédiás tartalmakkal rendelkező fitneszgépeknek köszönhetően, valamint az okostelefonokra letölthető applikációk révén teljes mértékben személyre szabott edzésélményt valósíthatunk meg” – hangsúlyozta Szekosán Anett, a Technogym marketing menedzsere.

  1. Viselhető eszközök

A viselhető technológiák terjedése 2016 óta minden évben ott van a legfontosabb trendek között. Ezek közé tartoznak a fitnesz trackerek, az okosórák, valamint a pulzusmérők terjedése. Ezek az eszközök egyre több biometrikus adatot képesek gyűjteni, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók folyamatosan nyomon kövessék saját egészségi állapotukat. A legtöbb viselhető eszköz szinkronizálható a Technogym okos berendezéseivel, így a világ vezető fitneszgépgyártója ezen a téren is innovátor szerepet tölt be.

  • Erősítő edzés szabad súlyokkal

Az erősítés két pozíciót javított a 2022-es toplistához képest. Ez azt jelenti, hogy egyre többen döntenek az olyan erősítő edzések mellett, amelyeket korlátozott alapterülettel rendelkező helyeken, például otthon lehet végezni. „Ehhez elsősorban súlyzókra, gumiszalagokra, valamint edzőszőnyegre van szükség. Az ily módon végezhető erősítő gyakorlatok száma szinte végtelen” – tette hozzá Szekosán Anett.

  • Saját testsúlyos edzés

A saját testsúlyos edzés lényegében a test saját tömegét használja ellenállásként, és az egészen egyszerűtől a meglehetősen komplex gyakorlatokig rengeteg lehetőséget foglalja magába. A saját testsúlyos edzés olyan mozdulatok kombinációjából áll, amelyek erőt és hajlékonyságot igényelnek, mint például lökés, ugrás, húzás, emelés, dobás és lépés. Ezt a gyakran street workoutnak is nevezett edzésformát egyre többen választják a világon.

  • Fitneszprogramok az idősebb korosztály számára

Amióta a fitnesz és wellness centrumok folyamatosan nyílnak újra a világon, az idősebb korosztálynak szánt fitneszprogramok is úgy kezdenek ismét keresetté válni. Ezen a téren a köredzések nagy népszerűségnek örvendenek, mivel számos hatásos gyakorlatot lehet összekapcsolni és egymás után elvégezni. A gyakorlatok nagyban függenek a felhasználók erőnlététől, edzettségétől és céljaitól. Fontos persze figyelni arra, hogy kellően hatékonyak, de egyben kíméletesek is legyenek ezek a gyakorlatok.

  • Funkcionális erőnléti edzés

A funkcionális erőnléti edzés lehetővé teszi az erő, az egyensúly és a rugalmasság egyidejű fejlesztését. A funkcionális fitneszeszközök számos különböző formában állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak a fitneszteremben, hanem otthon is használhatóak. A funkcionális edzés folyamán akár saját testsúllyal, akár egyéb súlyokkal és eszközökkel olyan gyakorlatokat végzünk, amely során az egész testet átmozgatjuk. A gyakorlatokat tekintve a funkcionális edzés a mindennapokban előforduló mozgásmintákból merít, ezek közé tartoznak többek között a guggolások, kitörések, támaszgyakorlatok és törzsfordítások.

  • Szabadtéri tevékenységek

A szabadtéri tevékenység az egyik legdinamikusabban fejlődő trend, ezt ugyanis a legtöbben gyakran kombinálják az edzőtermi vagy otthoni edzésekkel. „A Technogym a saját applikációjában már régóta biztosítja a felhasználók számára, hogy nyomon követhessék a szabadtéri edzéseiket is. 2023-tól pedig speciális, szabadtéri funkcionális edzésterveket is biztosít azok számára, akik a természetben történő edzést preferálják” – emelte ki Szekosán Anett.

  • Magas intenzitású intervallum edzés (HIIT)

Az igazán hatékony mozgásformának számító magas intenzitású intervallum tréning (HIIT) az utóbbi években folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend. A HIIT egy olyan edzésforma, amelynél 20-120 másodperces nagyon magas intenzitású, valamint rövid, mérsékelt intenzitású pihenő edzésszakaszok váltják egymást. A pihenő szakaszban az oxigénegyensúly helyreállításával a következő aktív szakaszra való felkészülés zajlik, aminek az időtartama alapvetően az egyén állóképességétől függ. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy ez a fajta tréning nem mindenkinek jelent ideális edzésformát ahhoz, hogy csúcsformába lendüljön.

  • Gyakorlatok a fogyásért

Valószínűleg a pandémia miatti korlátozások és a home office miatt a fogyókúra 2022-ben újra fontos trenddé vált.Az egészséges táplálkozás és az aktív életmód kulcsfontosságú a fogyás szempontjából. „A Technogym App és a Technogym Live konzol edzési lehetőségek széles skáláját kínálja, beleértve a speciális testsúlycsökkentő programokat is, amelyek közül a felhasználók teljes mértékben személyre szabott edzésterveket vehetnek igénybe” – árulta el a Technogym marketingvezetője.

  • Képzett fitneszoktatók alkalmazása

Napjaink poszt-covid forgatókönyvében a fitnesz, az egészség és a wellness központi prioritássá vált az emberek számára. Ezen új felfogás mellett az emberek minőséget és professzionális szolgáltatásokat keresnek. A Technogym mindig is kiemelt fontosságúként kezelte a képzést és az oktatást a Wellness Institute révén, amely egy professzionális akadémia az oktatók és iparági szereplők részvételével. Így egyre többen juthatnak megfelelő képzéshez, hogy aztán hatékonyan segítsék az egészségesebb életmódra vágyók terveinek megvalósítását.

  1.  Személyi edzés

Sok embernek szükséges, hogy valaki segítséget nyújtson számára az edzésben, így egy tréner fontos szerepet tölthet be az állapotfelmérésben, a megfelelő edzésprogram megtervezésében, valamint a személyes szükségletek és törekvések alapján elérhető célok felállításában. „A Technogym Mywellness platformja lehetővé teszi a személyi edzők számára, hogy menedzseljék a teljes ügyfélutat az otthoni mozgástól kezdve egészen az edzőtermi edzésekig. Manapság tehát a digitális eszközök már nem bonyolítják, hanem hatékonyan és egyszerűen nyomon követhetővé teszik az egyének fejlődését” – hangsúlyozta a Technogym marketingvezetője.